2019-03-29 Reeuwijkse Plassen met een vleugje Barendrecht (110 foto's)
38 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: papegaaiduiker

Duiker gemist, duiker gescoord

Op woensdag 27 maart wordt 's middags een zeer zeldzame ringsnaveleend ontdekt in de Reeuwijkse Plassen.
De ringsnaveleend behoort, net als de kuifeend waar hij erg op lijkt, tot de familie van duikeenden.
Op donderdag wordt de ringsnaveleend daar de hele dag door gezien. Zowel ronddobberend als duikend naar voedsel.

Op vrijdag ga ik na de verplichtingen een rondje Reeuwijkse Plassen doen in de verwachting dit duikertje even makkelijk te scoren.
Onderweg naar de meldplek kom ik een aantal mannen tegen met grote camera's op statieven. Ik vraag of ze hem gescoord hebben, maar helaas vertellen ze dat ze hem niet gevonden hebben.
Als ik op de meldplek ben kom ik nog 2 vogelaars tegen die op de fiets zijn en inmiddels al een keer de hele plas rondgefietst hebben, maar hem ook niet gevonden hebben. Hij is dus vertrokken.
Ondanks dat ik de duiker gemist heb is het een fijne wandeling met lenteachtige temperatuur.
En ik zie voor de 3e keer dit jaar krooneenden en op diverse plaatsen zitten er geoorde futen mooi dichtbij.

Als ik weer thuis ben wordt het een beetje chaotisch als ik zie dat er een papegaaiduiker in een waterpartij in Dordrecht gemeld is.
Een soort waarvan ik eigenlijk niet verwacht had dat we die ooit zouden scoren omdat ze normaal over zee langsvliegen en je daarvoor dus net op het juiste moment ergens aan de kust moet staan.
En wij staan eigenlijk nooit op het juiste moment aan de kust, maar nu zwemt er een op een prettige fotoafstand in Dordrecht.
Volgens de navigatie doe ik er een uur over om daar te komen. In de praktijk is het 40 minuten langer omdat er de nodige files staan.
Maar om 17:45 ben ik er en kan ik de papegaaiduiker aan onze levenslijst toevoegen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Reeuwijkse Plassen

Barendrecht