2015-11-22 Reeuwijkse Plassen (116 foto's)
38 vogelsoorten gespot

Koning winter koning

Normaal gaan wij op zaterdag ergens de natuur in om vogeltjes te spotten, maar door de regen stellen we het een dagje uit.
Op zondag 22 november geeft koning winter een klein voorproefje van zijn kunnen en na de lange periode met te warm weer is een temperatuur rond het vriespunt wel even wennen.
Maar met de juiste kleding en handschoenen aan is er niets aan de hand.

We gaan weer een rondje Reeuwijkse plassen doen en onze wenssoort vandaag is de winterkoning.
Door de eeuwige maandlijst van waarneming.nl zijn we er achter gekomen dat we die alleen in november nog nooit gezien hebben en daar willen we wat aan doen.

Volgens buienradar zou er rond 11 uur een kleine maar pittige bui zijn en daarna een lekker zonnetje. Prima wandelweer dus volgens buienradar.
De praktijk is helaas iets anders, want om 10 uur en (zoals voorspeld) om 11 uur en om 13 uur en om 14 uur moeten we een paraplu pakken.
Geen ideaal wandelweer en ook geen ideaal fotoweer op die momenten.

Behalve de te verwachten smienten, grauwe ganzen, kuifeenden en roodborsten zien we zeker 6 winterkoninkjes, maar alleen bij exemplaar nr 4 lukt het ons om foto's te maken.
We begonnen ons al zorgen te maken over de maandlijst, maar dat bleek gelukkig onterecht.

Tijdens de laatste bui breekt er een streep zon door die precies op het riet aan de overkant schijnt en dat levert een leuk plaatje op waardoor je de regen er bijna voor over zou hebben.
Maar wij zijn inmiddels de regen wel zat, dus laat koning winter maar komen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)