2013-12-01 Reeuwijkse plassen (94 foto's)
39 vogelsoorten gespot

Daglijst.
Op vrijdagavond kunnen we geen boodschappen doen omdat we moeten werken.
Deze worden daarom op zaterdagochtend gehaald, en op zaterdagmiddag gaan we gezellig uit eten met jarige dochter Marita. Op zaterdag is er niet veel tijd voor vogels.
Dus gaan we op 1-12, de dag dat de klimatologische winter begint, wandelen. Na alle kilometers van afgelopen week houden we het wat dichter bij huis, namelijk de Reeuwijkse plassen.

Ondanks die klimatologische winter is het lekker weer, dus er zijn veel wandelaars en joggers op stap. Bij het hondenstrand is het ook gezellig druk.
De wandeling begint leuk met 5 halsbandparkieten. Een stukje verderop staat een vogelaar met een telescoop naar een boom te turen.
Hij blijkt een groepje sijzen gespot te hebben die inmiddels weer doorgetrokken zijn. We zien ze wel, maar ze fourageren achter in een bomenrij en zijn daardoor niet op de foto te zetten.

Op de grote plas zitten heel veel smienten en ook de nodige brilduikers. Deze laten goed zien waarom ze duikers heten.
Als we over de Lecksdijk lopen, vliegt er op een gegeven moment een groep vogels langs ons heen de bomen in. Dat zijn niet de sijzen, wat we eerst denken, maar putters.
Ook heel leuke vogeltjes, en het is de eerste keer dat we ze in december zien, dus ze tellen mooi mee op de eeuwige maandlijst.
Het is best hard werken als vogelaar met al die lijsten: levenslijst, jaarlijst, maandlijst etc.
Als we een vogel niet kwijt kunnen op die levenslijst, jaarlijst of maandlijst, dan hebben we altijd nog de daglijst om op terug te vallen.
Een heerlijke lijst, want je begint elke wandeling met een verse.

Als we verderop van het vogelscherm weer terug lopen naar het pad zien we in plas vogelenzang vier aalscholvers zitten waarbij er een een stuk forser is dan de rest.
Door het formaat en een aantal andere kenmerken houden wij het op een (onzekere) grote aalscholver.
Als ondersoort van de gewone aalscholver telt hij op geen enkele lijst mee, maar imposant is hij wel.

In 2010 hebben we langs deze route een stukje natuurlijke kunst op de foto gezet en het is leuk om te zien hoe dit in 3,5 jaar veranderd is en toch ook weer niet.

Als we weer in Alphen aan den Rijn aankomen zien we nog een ooievaar op een lantaarnpaal zitten.
We stappen uit, maken er een foto van, en dan komt de partner aanvliegen. Deze kleppert er na de landing even lustig op los. Het is de eerste keer dat we dat in het echt meemaken. Heel erg gaaf.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)