2022-02-15 Prosperpolder (49 foto's)
2 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: zanggors

Grensgeval

Op 14 februari komt er via de app een melding van een zanggors. Een nieuwe soort voor ons en eigenlijk wel voor iedereen. In 2006 is er ook een gezien, maar daar waren maar 8 mensen getuige van.
Er is echter een klein probleem. De vogel zit in Belgie. Weliswaar niet zo heel ver van Nederland, maar hij telt dan toch niet voor onze nl-lijst.

Er zijn een flink aantal mensen die 'meteen' afreizen naar de Prosperpolder in de hoop dat hij toch de grens zal oversteken en die mensen worden beloond want na ruim een uur zit hij inderdaad in Nederland.
Wij besluiten om dinsdagochtend 15 februari naar de Prosperpolder te rijden. We hebben goede hoop omdat hij 's morgens heel mooi zonnend ruim in Nederland wordt gezien.
Als we de auto geparkeerd hebben en aansluiten bij een grote groep mensen horen we dat de vogel inmiddels uit beeld is en dat hij 10 minuten eerder daar bij dat rode landbouwvoertuig zat.
Dat landbouwvoertuig staat zo een beetje op de grens Belgie-Nederland, dus als we hem daar hadden gespot was het letterlijk een grensgeval geweest.

Voor ons begint nu het zogeheten lange wachten. Wachten tot in de verspreide grote groep vogelaars iemand hem ergens spot.
Na 1 uur krijgen we een melding dat de vogel gevonden is op de oorspronkelijke vindplaats, in Belgie dus. Maar zoals gezegd is hij sowieso nieuw voor ons dus in een rap tempo wandelen we naar de meldplek.
Daar wordt de vogel snel aangewezen en kunnen we een nieuwe soort aan onze wereldlijst toevoegen. Na een minuutje of zo is de vogel weer verdwenen en besluiten we om ons op te splitsen.
Jolanda blijft in Belgie en Oscar gaat naar de grensplek. Na 10 minuten komt de vogel weer bij Jolanda tevoorschijn dus Oscar gaat daar ook maar naar toe zodat we samen foto's kunnen maken.
De 2e voorstelling van de zanggors duurt ca 10 minuten en dan verdwijnt hij weer.

Omdat het inmiddels al voorbij lunchtijd is besluiten we naar de auto te lopen om het brood te pakken.
Terwijl wij weglopen gaat Oscar zijn app weer af, maar we hoeven niet te kijken wat er gemeld is want achter ons zien we iedereen naar en voorbij de grensplek lopen.
Hij zal toch niet ...
Ja hoor, hij zal toch wel naar Nederland gevlogen zijn. Ruim over de grens zit de vogel boven in een heg een lekker deuntje te fluiten en kunnen we hem ook als Nederlandse soort scoren voor hij weer terug naar Belgie vliegt.
Voor ons het sein om nu echt naar de auto te lopen en onderweg naar huis de lunch te nuttigen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)


Grens tussen Nederland en Belgie

Belgie

Nederland