2015-04-27 Polders Poelgeest (150 foto's)
51 vogelsoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: engelse kwikstaart en poelsnip

Keuzes

Op zondagmiddag vliegen de superzeldzaamheden op waarneming.nl ons zowat om de oren.
Er is een Griel in Gelderland en een Poelsnip in Limburg gemeld. De laatste met likkebaardend mooie foto's

Tsja en dan moeten we voor Koningsdag kiezen.
De keuze valt op de Griel omdat deze op de foto's redelijk vrij te zien is, en de poelsnip is een vogel die vaak diep in de vegetatie wegkruipt.
Aangezien het allebei soorten zijn die vaak maar 1 dagje aanwezig zijn wachten we op maandagochtend op een alert en die komt 's morgens nog voor de reguliere wekker af zou lopen. Griel in beeld.
Vlotjes werken we ons ochtendritueel af en rijden we naar Gelderland.
Daar komen we een vogelaar tegen die op de terugweg is, en van hem horen we de teleurstellende mededeling dat de griel een half uur eerder op- en weggevlogen is en uit beeld is geraakt.
Misschien hebben we de verkeerde keuze gemaakt.

Na een uur zoeken geven wij, en de overige vogelaars, het op en lopen we terug naar de auto. Daar ontdekt iemand in een groepje gele kwikken een noordse en een engelse gele kwikstaart.
Daar scoren we lekker mee. Alle drie nieuw voor de jaarlijst en de laatste is zelfs een nieuwe soort voor de levenslijst.
We hebben toch de goede keuze gemaakt.

Oscar heeft geen zin om de 'hele' dag achter het stuur te zitten, dus kiezen we er voor om niet naar de poelsnip in Limburg te gaan.
In de geest van de poelsnip gaan we naar polders poelgeest in Warmond. Kijken of we het bokje, de kleine neef van de poelsnip, kunnen vinden.

Het is een heerlijke wandeling en we zien heel veel leuks (voornamelijk pullus met een hoge aaibaarheidsfactor), maar geen bokje.
's Avonds zien we dat er ruim 200 meldingen zijn van de poelsnip en op de foto's is te zien dat de vogel regelmatig in beeld was, dus dan denken we toch wel even of we niet een andere keuze hadden moeten maken.

Als de poelsnip op dinsdagochtend weer gemeld wordt, kiezen we voor een na-het-werk-twitch. Vogelspullen mee en vroeg stoppen met werken.
Om een uur of drie vertrekken wij richting Broekhuizen in Limburg waar we even voor vijf uur aankomen.
De vogel is dan al 3,5 uur uit beeld. O jee. Als de snip maar niet ook een dip wordt.

Gedurende een uur zoeken we met ca 10 man de plekken af waar hij eerder gemeld is en dan zegt iemand gelukkig 'ik heb hem nu net dwars door mijn telescoop zien lopen'.
De vogel is dus nog aanwezig en we weten waar we onze toestellen op moeten richten.
Daarna zien we een uur lang de vogel af en toe in beeld komen. In het begin alleen een kopje en uiteindelijk helemaal.
De poelsnip toch gescoord, dus onze keuzes waren zo slecht nog niet.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


Gelderland

Polders Poelgeest

Limburg