2014-04-16 Polders Poelgeest (120 foto's)
43 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: bokje

Nieuw leven

Op woensdag 16 april gaan we naar de Polders Poelgeest. In dit gebiedje, midden tussen de huizen en jachthavens in, wordt al een paar dagen met grote regelmaat een bokje gespot.
Voor deze kleine neef van de watersnip zijn we al eens, zonder succes, met kaplaarzen aan door een ondergelopen weiland gestruind.

Als we uitstappen staan we min of meer oog in oog met een paar grauwe ganzen met jongen. De ouders van dit nieuwe leven twijfelen een beetje wat ze moeten doen en besluiten uiteindelijk dat we toch geen gevaar zijn.
Een stuk verderop is een eendenmoeder wat voorzichtiger en zwemt met grote spoed, samen met haar pullus, van ons weg.

Door ons speurwerk naar een bokje vinden we heel veel watersnippen, maar het lukt ons nu niet om het bokje te vinden.

Het nieuwe leven overheerst in de polder, want behalve de aanwezige pullus van gans, eend en meerkoet, zien we ook baltsgedrag van kleine plevieren en van grutto's.
Beide soorten besluiten dat het nog niet echt tijd is om aan nieuw leven te beginnen.
Op een gegeven moment zien we een ooievaar overvliegen met nestmateriaal in zijn snavel, maar door al het nieuwe leven hebben we allebei het beeld dat hij met een baby in zijn snavel langsvliegt.

Na een heerlijke wandeling gaan we vlak bij Alphen even langs de Amaliahut. Hier is een ooievaarkoppel al verder dan nestbouw, want er wordt al op ei gebroed. We zijn net getuige van het wisselen van de wacht.
Ook hier zal over een tijdje sprake zijn van nieuw leven.

P.S.
Op vrijdag 18-4 geeft mijn telefoon een alert omdat er in het landje van Geijsel, op slechts 10 minuten van het werk, 4 stelkluuten zijn gemeld.
Tijdens onze lunchpauze vinden we er twee die mooi dichtbij aan het foerageren zijn.

P.P.S.
Op dinsdag 22-4 gaan we uit het werk nog een keer in Polders Poelgeest kijken. In de hoop dat het schuwe bokje zich later op de dag wel vertoond.
In eerste instantie vinden we natuurlijk weer watersnippen, maar uiteindelijk vind Jolanda toch een bokje, die redelijk ver weg aan het foerageren is. Thuis blijkt op de foto's dat er zelfs twee op die plek zaten.
Terwijl wij moeilijk aan het proberen zijn om het ver-weg-bokje te fotograferen bromt er naast ons een vogelaar 'misschien wil je die hier een stuk dichterbij ook op de foto zetten'.
We waren zo geconcentreerd op onze vondst dat we vergaten om ons heen te kijken.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


Polders Poelgeest

Amaliahut

Landje van Geijsel

Polders Poelgeest