2013-05-27 Polders Poelgeest (80 foto's)
40 vogelsoorten gespot

Op maandagmiddag 27-5 kijk ik, zoals wel vaker, even op waarneming.nl of er nog wat leuks gezien is. Dan blijkt er in Warmond, in de polders poelgeest, een roodkopklauwier gezien te zijn.
Op zich hebben we deze zeer zeldzame vogel al, maar de plek is nauwelijks omrijden vanaf het werk. Tel daarbij op dat het eindelijk lekker weer is, dus Jolanda en ik gaan vanuit het werk naar de polders.

We zijn duidelijk niet de enige met die gedachte, dus we hoeven niet te zoeken. We sluiten aan bij de overige vogelaars en horen dat de roodkop nu even uit beeld is. Dus we wachten en kijken een beetje rond.
Na een half uur verschijnt de roodkopklauwier weer en jaagt een beetje op bijen. Als op een gegeven moment een vogelaar roept dat hij nu ook een grauwe klauwier ziet ontspoort het een beetje.
Een grauwe klauwier is op zich niet zeldzaam, maar komt in dit gebied nauwelijks voor en voor ons is het een nieuwe soort. De roodkopklauwier wordt even volkomen genegeerd als alle aandacht naar de grauwe gaat.
Die vliegt echter over de plas naar de overkant en wij lopen (rennen) braaf om de plas mee. Daar herhaalt hij dit spelletje door weer terug te vliegen naar de eerste plek.
De paar vogelaars die net aan zijn komen lopen voor de roodkop krijgen de grauwe nu min of meer op een presenteerblaadje.
Daarna vliegt de grauwe weer weg en is voor ons onvindbaar, dus richten we ons weer op de roodkop die inmiddels mooi boven in een boom is gaan zitten.

Toch wel tevreden lopen we na een tijdje terug naar de auto en zien dan 2 parende kleine plevieren. Waarschijnlijk beginnen ze aan een tweede nest, want het eerste nest zal door het slechte weer wel mislukt zijn.

Omdat het een heel leuk gebied is gaan we dinsdag 28-5 nog een keer hier naar toe, maar nu iets beter voorbereid. Wandelkleren aan en allebei een fototoestel. Ook nu is het heerlijk weer.
De roodkop- en de grauwe klauwier zijn helaas allebei vertrokken.

We zien tijdens de wandeling veel jonge vogels, maar dan van grotere soorten dan de kleine plevier. Die hebben het ondanks het koude natte voorjaar tot nu toe toch gered.
Omdat het gebied vlakbij huizen ligt en het waarschijnlijk een populair wandel'park' is, valt het met de schuwheid van de vogels mee. We moeten de ganzen bijna wegduwen. Een gebiedje om te onthouden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)