2012-07-26 Polder Ijdoorn (66 foto's)
24 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: reuzenstern

2 dagen eerder, op dinsdag, zijn we eerst gaan vogelen en toen pas gaan werken ivm de amerikaanse goudplevier.
Vandaag moeten we vroeg beginnen en zijn we dus ook vroeg klaar.
Omdat er in Amsterdam noord, vlakbij het werk, een reuzenstern is gespot lijkt het ons wel leuk om daar te gaan kijken.

Ongeveer 20 minuten later lopen we door het hoge riet en komen daar een bekende tegen. De meneer die ons aan de woudaap geholpen heeft.
Komen jullie hier voor de steltkluut vraagt hij. Nee, wij komen voor de (gewone) reuzenstern, maar (zeldzame) steltkluuten vinden we natuurlijk niet erg.
Hij verteld dat de sterns vaak iets verder vanaf de dijk te zien zijn. Nadat we wat plaatjes hebben gemaakt gaan we verder de dijk op.
Helaas zitten er geen reuzensterns. Waarschijnlijk 'verjaagd' door de receatiebootjes.

Ik las onlangs de opmerking dat het qua vogels nu 'komkommertijd' is, maar met dinsdag de (zeer zeldzame) amerikaanse goudplevier en woensdag de (zeldzame) grote burgemeester(*) en vandaag, donderdag, de (zeldzame) steltkluut zijn het wel lekkere komkommers.

Op maandag 30-7 zijn we weer vroeg klaar en gaan we nog een keer naar deze plek. Dat het weer minder recreatief is blijkt uit het feit dat we vrijwel meteen 2 reuzensterns in beeld hebben.
Wel wat ver weg, maar toch duidelijk. Ze zitten eerst tussen en achter kleine mantelmeeuwen en aalscholvers, waardoor het formaat mooi af te meten is.
Al poetsend lopen ze zich vrij en een ervan gaat zelfs heel even op de vleugels. Gaaf.

(*)De grote burgemeester is een beetje een bijzondere verschijning in juli en al helemaal middenin de stad. Voor ons wel leuk, dat hij net de stad waar wij werken uitkiest.
Ik heb de foto's ervan op deze pagina bijgevoegd, want het is in ieder geval allemaal in Amsterdam.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)