2014-11-11 Polder Groenendijk (24 foto's)
1 vogelsoort gespot, waarvan 1 nieuwe soort: bonte tapuit

Trick or treat

Op maandagavond ziet Oscar in zijn mailbox weer een nieuw vogeldagboek van Adri de Groot klaarstaan.
Als hij naar de site www.vogeldagboek.nl gaat, om de altijd mooie fotos te bekijken, valt hij zowat van de bank.

Adri heeft in onze buurt een woestijntapuit gespot. Een nieuwe soort op maar een paar km van ons huis.
Omdat hij als gebied 'de polder' heeft opgegeven is het erg moeilijk om te bepalen waar de tapuit precies gespot is.

We gaan naar waarneming.nl om te kijken of hij hem daar mogelijk heeft opgevoerd. Helaas heeft hij dat niet, dus worden we lichtelijk onrustig.
Zo dichtbij en toch zo ver weg.
We zoeken verder op het forum van waarneming.nl voor aanwijzingen over de lokatie en dan vinden we een bericht dat deze vogel geen zeer zeldzame woestijntapuit is, maar een nog zeldzamere bonte tapuit. Ook nieuw voor ons.
Oscar besluit daarom om Adri via een mail te vragen of hij de lokatie wil doorgeven. Het is inmiddels al wat later op de avond, dus hij krijgt helaas nog geen antwoord.
Wel informeren we schoonzoon Joost over deze megaklapper in zijn 'achtertuin' zodat hij ook een plan-van-aanpak kan verzinnen.

Voor de zekerheid zet Oscar een alert op 'Bonte Tapuit in Zuid Holland' en kijken we op dinsdagochtend meteen of er mogelijk meer informatie is. Helaas zien we alleen maar dezelfde vragen van andere vogelaars staan mbt de exacte lokatie.
Na een beetje treuzelen (wie weet komt er nog een melding) besluiten we om alle fotospullen in de auto te leggen en toch maar richting het werk te rijden in de hoop op ...
... en dan komt de bevrijdende alert dat Adri de vogel weer heeft teruggevonden en de exacte lokatie op waarneming heeft gezet.

We zijn dan ruim halverwege het werk, maar we keren meteen om en bellen dat we iets later zullen zijn.
Ruim een half uur later sluiten we aan bij ca 10 vogelaars, waaronder uiteraard Pieter Doorn, en schieten ruim 250 foto's in een kwartier.
Met een grote grijns op ons gezicht rijden we vervolgens toch naar het werk. Daar zien we op waarneming.nl dat ook schoonzoon Joost de vogel heeft gescoord.

Met dank aan Adri die ons op de elfde van de elfde trakteert op deze vogel.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)