2021-09-05 Planken Wambuis (51 foto's)
6 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: steenarend
5 dagvlindersoorten gespot

Eglazine

Al een tijdje zwerft er een lammergier rond in Nederland. De vogel is in het kader van een herintroductieproject vorig jaar in Zuid-Frankrijk boven Montpellier losgelaten.
Ze heet Eglazine, is geringd en haar veren zijn gebleekt voor herkenning in het veld.
Omdat ze uit een herintroductieproject komt telt ze niet mee op de levenslijst en daarom zijn we niet enthousiast op stap gegaan om deze soort te scoren.
De laatste paar maanden vertoeft ze in de buurt van Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dat is op zich niet zo belangrijk omdat we er toch niet voor op pad gaan, maar ...

... in de omgeving van dat zelfde park wordt ook regelmatig een steenarend gezien en dat is voor ons een nieuwe (en telbare) soort.
Tot nu toe was het voor ons een uitdaging om op het juiste moment op de juiste plek te zijn om de steenarend te zien.
Op zaterdag ziet Oscar dat de steenarend door veel mensen gespot wordt vanaf de telpost Planken Wambuis. Dat is het gebied waar wij op 12 juli gewandeld hebben.
En als toetje krijgen die mensen ook Eglazine in beeld.

Op zondag 5 september parkeren wij iets voor 10 uur de auto op de laatste vrije plek van het parkeerterrein van Planken Wambuis. Het is druk dus.
En dat komt mede door de ca 50 vogelaars die op de telpost staan in de hoop dat de steenarend weer over komt vliegen.
Het duurt ca 1 uur maar dan roept iemand gelukkig 'steenarend met raven boven de bomenrij'.
Gedurende 10 minuten zweeft de grote roofvogel thermiekend op gepaste afstand (maar gelukkig wel herkenbaar fotografeerbaar) over ons heen van oost naar west.
Wow dat was mooi. Het leek even alsof we weer in Georgie waren.

Omdat we er nu toch zijn besluiten we om nog een tijdje af te wachten of Eglazine ook een fly-by komt doen.
Op een gegeven moment zien we 4 raven boven de bomenrij vliegen en dat zijn er meer dan we ooit bij elkaar hebben gezien.
Als we de camera's in die richting willen draaien wordt er 'lammergier met raven, links boven de bomen' geroepen, dus we laten de raven voor wat ze zijn en richten de toestellen op Eglazine.
Ondanks dat de lammergier op grotere afstand vliegt dan de steenarend krijgen we haar toch redelijk in beeld.
Het gigantische formaat (met bijna 3 meter is een lammergier de grootste roofvogel van Europa) helpt daar zeker bij.

Na dit dubbele succes maken we nog een klein rondje waarbij Jolanda weer aan haar plantenlijstje werkt, en daarna gaan we nog een wandeling maken op Veteranenlandgoed Vrijland wat op ongeveer 10 minuten rijden ligt.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling Planken Wambuis en Veteranenlandgoed Vrijland; Google Map van de autorit)


Planken Wambuis

Veteranenlandgoed Vrijland