2018-08-04 Planken Wambuis (80 foto's)
2 vogelsoorten gespot
11 dagvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: oostelijk resedawitje

To count or not to count

Op zaterdag gaan we naar het gebied Planken Wambuis. Daar vliegen al een paar dagen een aantal resedawitjes / oostelijk resedawitjes rond.

In Nederland kunnen 2 soorten resedawitjes gezien worden die uiterlijk niet van elkaar te onderscheiden zijn. Genetisch onderzoek moet daarvoor uitsluitsel geven.
Zoals het op de pagina van de vlinderstichting staat:
Het resedawitje was een onregelmatige standvlinder, die nu alleen nog als zwerver wordt waargenomen.
Recente meldingen komen meestal uit het noorden en oosten van het land. Waarschijnlijk gaat het in die gevallen niet om het resedawitje (Pontia daplidice), maar om het oostelijk resedawitje (Pontia edusa).
Op uiterlijke kenmerken zijn deze beide soorten echter niet van elkaar te onderscheiden, wat een zekere determinatie moeilijk maakt

Waarneming.nl verzoekt daarom om deze vlinder in te voeren als verzamelsoort resedawitje / oostelijk resedawitje.
Het nadeel van die methode is dat de vlinder daardoor niet op onze officiele soortenlijst verschijnt en dus niet meetelt.
Voor onze eigen soortenlijst houden we aan dat het waarschijnlijk is dat het om het oostelijk resedawitje gaat en daarom tellen wij hem wel.
(Naschrift: inmiddels is door dna onderzoek duidelijk geworden dat het inderdaad een oostelijk resedawitje is, en dat we hem dus offic´eel mogen tellen)

Daarvoor moeten we hem natuurlijk wel op de foto krijgen en dat kost nog best wat moeite want er vliegen ook heel veel andere soorten witjes rond.
Gelukkig valt het resedawitje door zijn vlekkenpatroon genoeg op en met wat geduld lukt het ons uiteindelijk om 4 exemplaren op de foto te krijgen.
Behalve de witjes vliegen er ook veel andere vlinders rond en daarvan zetten we er natuurlijk ook de nodige van op de foto.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)