2022-07-23 Piepert (147 foto's)
17 dagvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: bleek blauwtje

Vangnet

Op vrijdag 22 juli wordt in de middag door een vlinderaar een bleek blauwtje in Heerlen ontdekt en opgevoerd op waarneming.nl
We weten dat omdat er bij vlinders die nog niet op onze levenslijst staan een alert gegeven wordt.
Omdat een bleek blauwtje meestal maar heel kort ter plaatse blijft, springen we niet meteen in de auto om een 2 uur durende rit naar Limburg te maken.
Bijna 2 uur na de 1e melding wordt er in de whatsappgroep gemeld dat de vlinder nog ter plaatse is en nog eens 2 uur later (het is dan 8 uur 's avonds) wordt gemeld dat de vlinder inmiddels roerloos aan een sprietje hangt en zeer waarschijnlijk de nacht zal doorbrengen op die locatie.

Op zaterdag 23 juli staan we voor ons doen vroeg op om richting Limburg te rijden voor het bleek blauwtje met als vangnet, voor het geval de vlinder toch weg is, een vlinderwandeling in het gebied Piepert bij Eijs.
Terwijl wij nog met onze voorbereiding bezig zijn komt er van Noor al een melding in de whatsappgroep dat de vlinder nog ter plaatse is en ze plaatst daar een heel blije emoji bij.
Onderweg komt er nog een fijne melding van Noor. Er is zelfs een 2e exemplaar ter plaatse. Dubbele kans dus.
Toch is de rit naar Heerlen wel spannend want de vlinders kunnen zomaar besluiten om weer te vertrekken.
'bij de volgende bocht rechtsaf en dan heeft u uw bestemming bereikt' zegt de navigatie en als we rechtsaf slaan hebben we zicht op het veldje waar de bleek blauwtjes zich bevinden.
Doordat we diverse mensen zien staan die hun camera op hetzelfde punt gericht hebben kunnen we alvast een beetje ontspannen want we gaan er van uit dat ze het bleek blauwtje in beeld hebben.
Als we een paar minuten later bij hun aansluiten blijkt dat gelukkig ook zo te zijn en kunnen we een nieuwe vlindersoort aan onze levenslijst toevoegen.
Nog geen half uur later hebben we ook het 2e exemplaar in de camera. Die is iets bleker dan het 1e exemplaar en er ontbreekt een klein stukje van de linkervleugel.
We praten even bij met Noor, die nog steeds aanwezig is, en met de ook aanwezige ontdekster van de vlinder, die we natuurlijk bedanken voor de vondst en het doorgeven er van.

Daarna gebruiken we toch ons vangnet en gaan we naar het gebied Piepert bij Eijs.
Dit is een nieuw gebied voor ons en het blijkt een heel leuk gebied te zijn want behalve de nodige leuke vlindersoorten scoren we er ook nog 2 nieuwe nachtvlindersoorten en 2 nieuwe 'bijen'soorten.
Terwijl wij ergens op zoek zijn naar een eerder gemelde sleedoornpage gaat Oscar zijn telefoon weer af. In de whatsappgroep wordt gemeld dat er op het gebied Piepert bij Eijs een bleek blauwtje is gevonden.
We zijn daar redelijk dichtbij en lopen min-of-meer rechtstreeks naar de meldplek toe maar toch zijn we voor dit exemplaar te laat. Deze houd zich aan de 'standaard' van maar heel kort ter plaatse zijn.
Gelukkig hebben we er een paar uur eerder al 2 gescoord en daarom hebben we ons onderweg naar de meldplek ook laten afleiden door een langstrekkende koninginnenpage die we een stuk gevolgd hebben en een plotseling opduikende sleedoornpage.
Die vonden we nu iets leuker dan -alweer- een bleek blauwtje. Een vlinderaar is snel verwend.

Later lezen we op het blog van de ontdekster dat er op zaterdagavond iemand met een vangnet heeft rondgelopen met waarschijnlijk als doel om de bleek blauwtjes te vangen voor een collectie.
Ze had er toen spijt van dat ze de vondst wereldkundig heeft gemaakt. Persoonlijk zijn wij (en de rest van de gewone vlinderaars) haar erg dankbaar.
De vanger heeft gelukkig niet echt succes gehad, want ook op zondagochtend is er tot ca 9:00 een exemplaar gescoord op het veldje in Heerlen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de Piepert wandeling; Google Map van de autorit)


Heerlen

Piepert