2017-04-09 Oude Hardenhoek (118 foto's)
45 vogelsoorten gespot

Bijzonder nest

Omdat Jolanda op zaterdag voor lenscontrole naar de opticien moet, gaan we op zondag 9 april vogelen.
Dat is geen straf want die dag is, met zomers weer, de mooiste dag van het weekend.
We gaan weer een keer naar de Biesbosch. Daar waren we op 15 januari ook voor een mongoolse pieper. Die zit er nog steeds, maar nu hebben we een ander doel.

We beginnen op een dijkje waar we zeker 5 cetti's zangers hun explosieve zang horen zingen. Gelukkig krijgt Jolanda deze schuwe zanger zelfs even in beeld.
Als we na een uurtje genieten weer terug naar de auto lopen is het zo warm geworden dat we blij zijn dat we de jassen uit kunnen doen.

Daarna gaan we naar ons standaard wandelgebied en dat is nu (in tegenstelling tot 15 januari) gelukkig wel te bereiken omdat het waterpeil weer een heel eind gedaald is.
Hier hopen we de 2 wenssoorten van vandaag te zien: de visarend en de zeearend.
We zijn nog maar net het gebied in gewandeld als Oscar een visarend boven ons spot die met een vis in zijn klauwen een rondje maakt en daarna weer terug naar zijn nest vliegt.
Dat een na laatste woordje in de vorige zin is trouwens best bijzonder, want ook dit jaar heeft de visarend een nest gebouwd in de Biesbosch.
Vorig jaar was het een unicum dat de visarend in Nederland gebroed heeft en het lijkt erop dat ze dat dit jaar weer willen gaan doen.

Zoals gezegd kunnen we nu wel gewoon een rondje wandelen en op het verste punt zien we nogmaals de visarend langskomen. En we zien hem daarna op zijn karakteristieke manier gaan vissen.
Biddend boven het water hangen en daarna in een duikvlucht op een vis af. En ook met deze gevangen vis gaat hij terug naar het nest.

Even is er een hoop tumult onder de ganzen, dus we hopen dat ook de zeearend in beeld is gekomen, maar helaas is het loos alarm.
Vlak voor we weer bij de auto zijn doet Oscar een kwartier lang verwoede pogingen om een oranjetipje (een adhd vlinder) te fotograferen, maar meer dan een wit met oranje vlek zit er helaas niet in.

Na de lekkere wandeling rijden we naar de lokatie van het bijzondere nest, waar de afstand en de warmtetrillingen tussen de bomen het een te grote uitdaging maken om leuke foto's te maken.
Als de visarend op een gegeven moment weer weg vliegt om een nieuwe vis te gaan vangen vinden wij het mooi geweest en gaan we weer door.

We eindigen de dag bij een vervallen schuur in Berkel en Rodenrijs waar een steenuil gemeld is.
Als we op de plek stoppen zien we door de glazen wanden de vogel aan de achterkant zitten en Jolanda kan net 1 foto maken voordat de vogel omhoog de nok in vliegt en niet meer in beeld komt.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)