2015-05-14 Oude Hardenhoek (112 foto's)
51 vogelsoorten gespot

Luid en duidelijk

Omdat we op 5 mei werden overvallen door een onweersbui moesten we iets sneller dan gepland de wandeling in de Biesbosch afbreken. Met soppende schoenen reden we toen naar huis.
Op donderdag 14 mei gaan we daarom opnieuw die wandeling doen.

Net als de vorige keer horen we vrijwel meteen de zang van een Cetti's zanger luid en duidelijk uit een struik knallen, maar we zien absoluut geen beweging.
Omdat Oscar dit jaar 25 jaar bij de zaak is, mocht hij een kado uitzoeken en het leek Jolanda wel leuk als we ook geluiden kunnen opnemen. Daarom heeft Oscar een recorder gevraagd en gekregen.
Die recorder hebben we (vanaf) vandaag bij ons, en daarom kunnen we een geluidsopname maken waarop de zang luid en duidelijk te horen is. Als bewijs zelfs beter dan een foto.

Helaas voor ons zien we onze doelsoort, de zeearend, niet tijdens de wandeling. Dit is de 4e keer dat we hier zijn en de eerste 2 keer was het wel raak en nu 2 keer niet, dus statistisch gezien moet het de volgende keer weer goed gaan.

Op ongeveer driekwart van de wandeling horen we weer een cetti's zanger en deze is zo mogelijk nog luider en duidelijker dan de eerste die we hebben opgenomen.
Normaal gooit de cetti's zijn riedeltje er uit en houdt dan een flinke tijd zijn snavel weer, maar bij deze hoeven we niet lang te wachten. We hebben de recorder nog maar net aangezet als hij weer zingt. Gaaf.

Omdat Everdingen aan de Lek min-of-meer op de terugroute ligt gaan we daar langs om een kleine geelpootruiter op de jaarlijst te krijgen.
De vogel foerageert een flink eind van de weg, maar met wat disgiscopen lukt het om aardige plaatjes te maken. Later lezen we op waarneming dat de vogel 's avonds het gebied verlaten heeft, dus we waren net op tijd.
We sluiten de dag af met een hele leuke waarneming van 2 patrijzen die in een akker langs de weg zitten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


Oude Hardenhoek

aan de Lek