2013-08-16 Noord Brabant - Oude Hardenhoek (76 foto's)
30 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: buidelmees

In week 33 gaan we in Zeeland en Noord Brabant vogelen.
Op vrijdag 16 augustus gaan we naar Noord Brabant, naar de Biesbosch.
Jolanda wil daar graag naar toe, want zij is er nog nooit geweest. Oscar is in mei 2012 al eens in de Biesbosch geweest.
We hebben een wandeling bedacht in gebied 'Beneden Spieringpolder', maar in de praktijk blijkt dat daar geen wandeling te maken is. Net als in 2012 komen we open water tegen.
Als we weer terug lopen naar de auto zien we een informatiezuil. Hierop wordt melding gemaakt van een wandeling ca 2 km verderop.

Omdat er ca 2 km verderop een auto in de berm staat, zien we een soort van ingang van een gebied. Waarschijnlijk waren we er anders zo voorbij gereden.
Nadat we een klein stukje dit gebied ingewandeld zijn komt de eigenaar van de auto net teruglopen en wij vragen of er hier een wandeling te maken is.
Hij kent het gebied heel goed en verteld dat de informatie op zowel mijn digitale kaart als op de informatiezuil achterhaald is door de grootschalige renovatie van de Biesbosch.
Tevens geeft hij wat hints waar we iets leuks kunnen zien en een leuke wandeling kunnen maken.

Ruim anderhalf uur na de 1e poging parkeren we de auto voor de 3e keer en gaan op stap. In eerste instantie lijkt het ook hier tegen te gaan vallen.
We lopen een doodlopend pad af (wel door een leuk kunstwerk) en zien relatief weinig vogels.

Na ruim een uur gaan we terug over het pad en zien een zijsprong die we inlopen. Behalve de (best wel mooie, maar) heel vervelende goudoogdazen zien we hier vooralsnog ook niet veel.
Dat wordt beter als we eerst een klein vogeltje fotograferen dat heel behoedzaam door een boompje scharrelt. Daarna zien we toch meer soorten dan we dachten.

En het wordt helemaal spectaculair als opeens alle ganzen, kieviten en meeuwen de lucht in gaan. Meteen kijken we omhoog en zien dan de vogels waar de andere man ons over vertelde en waar we natuurlijk op hoopten: 2 juveniele zeearenden.
De 2 vliegende deuren komen prachtig dichtbij over vliegen. Na een paar minuten verdwijnen ze weer uit beeld en keert de rust weer terug op de plas.
Als we de mislukte wandelpogingen niet gedaan hadden, dan waren we niet op dit moment hier geweest en hadden we ze gemist. Dus elk nadeel hep inderdaad zijn voordeel.

Thuis zien we in de vogelgids dat het kleine vogeltje een juveniele buidelmees is. Met deze, voor ons, nieuwe soort krijgt deze wandeling nog een extra beloning.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)