2013-08-13 Zeeland - Oranjezon (77 foto's)
25 vogelsoorten gespot

In week 33 gaan we in Zeeland en Noord Brabant vogelen.
Op dinsdag 13 augustus gaan we in Zeeland naar het voormalig waterwingebied Oranjezon. Een duinengebied met veel leuke bosjes en natuurlijk strand en zee.

Voor dit gebied moet per persoon 1 euro toegang betaald worden. Dat is niet veel, maar als je alleen een 10 euro biljet bij je hebt, heb je wel een uitdaging.
Gelukkig zitten er 2 terreinbeheerders lekker in het zonnetje koffie te drinken en kunnen ze wisselen.

De volgende uitdaging is bepalen welke route we gaan wandelen. Voor ons een paaltje met paarse, blauwe, rode, oranje en groene stippen.
De informatie over hoe welke route loopt blijkt ca 100m achter ons op het infobord te staan. Logistiek niet echt handig.
We kiezen uiteindelijk voor de rode route omdat deze ook naar het strand leidt. En daarna aansluitend eventueel de oranje route ivm de uitkijktoren.

In eerste instantie zien we hier ook meer vlinders dan vogels.
Een zeldzame blauwvleugelsprinkhaan valt heel erg op door zijn blauwe vleugels die tijdens de sprongen heel goed zichtbaar zijn.

Pas bij het strand komen we flink wat vogelsoorten tegen. We zien de dwergstern en de grote stern naast elkaar op het strand zitten en het verschil in formaat is vermakelijk.
Ook het verschil in formaat van de kleine mantelmeeuw en grote mantelmeeuw is goed te zien.

Als we weer terug het gebied in wandelen komen we een parelmoervlinder tegen. Helaas een gewone kleine en niet de zeldzame duin. Niet elke parelmoervlinder in de duinen is een duinparelmoervlinder.
Een stukje verderop komen we wel weer een zeldzame soort tegen, maar nu een plantje: de parnassia.

Als we weer terug bij het begin zijn, besluiten we om niet de oranje route te nemen, maar naar de Brouwersdam te rijden.
Een van de twee 'uitstulpingen' op de Brouwersdam wordt compleet volgebouwd met schermen voor een of andere festiviteit, maar de andere is nog vrij.
Naast de altijd aanwezige kok- en zilvermeeuwen en scholeksters zien we ook een regenwulp. Leuk.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)