2015-06-03 Oostvoorne (165 foto's)
50 vogelsoorten gespot

Pleased to meet you

Op 3 juni gaan we naar het Groene Strand en omgeving in Oostvoorne.
De vorige keer dat we hier waren is inmiddels 3 jaar geleden toen we op zoek gingen naar een mooiere foto van de roodmus.
Ook vandaag is de roodmus het hoofddoel, maar nu zijn we voornamelijk geinteresseerd in zijn zang.

Nadat we gisteren door de regen een dag thuis moesten blijven, hebben we er vandaag extra zin in, en daarom hebben we een vrij uitgebreide route uitgestippeld.
Vrijwel meteen nadat we het parkeerterrein verlaten hebben, horen we uit diverse struiken de zang van grasmussen komen, waarvan een exemplaar vrij dichtbij zit.
Na het op de foto zetten, nemen we daar het geluid van op. Dat gaan we van steeds meer soorten proberen te doen.

We wandelen lekker vogelend door totdat we bij het Groene Strand zijn, de lokatie waar de roodmus zit, en we (jawel ook Oscar) horen hem vrijwel meteen luid en duidelijk zingen.
Heel voorzichtig lopen we richting het geluid en horen hem dan al zingend wegvliegen. Bummer.
Omdat het inmiddels etenstijd is, gaan we rustig op een bankje zitten en nuttigen onze boterhammen totdat Jolanda hem een heel stuk dieper in het gebied weer hoort.
Als we op de plek zijn waar Jolanda de roodmus heeft gehoord blijkt zijn zang weer van de eerste plek te komen, dus we lopen terug en horen dan de vogel vlakbij zingen en zien hem gelukkig ook bovenop een struik zitten.
We kunnen nu heel mooi zijn zang, die klinkt als 'pleased to meet you', opnemen.

Daarna zijn we nog getuige van 2 bruine kiekendieven die aan voedseloverdracht doen. Hij heeft een muis gevangen en overhandigt die in de lucht aan haar door hem los te laten, waarna zij heel knap de muis vangt.
Ook hier klinkt bijna permanent de roep van een koekoek en als wij onze wandeling voortzetten vliegen er opeens 4 (!) op. Bizar om er zoveel tegelijk te zien.
Aan de andere kant van het Groene Strand horen en zien we weer een roodmus. Waarschijnlijk zitten er dus 2 in het gebied.

Onderweg komen we op een gegeven moment zowel een grote als een kleine zilverreiger op vrijwel dezelfde plek tegen. Dat zie je ook niet elke dag.
De grote groep van ca 100 lepelaars, waarmee we de lange wandeling min-of-meer afsluiten, is ook niet iets alledaags.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)