2023-11-12 Oostvaardersplassen (256 foto's)
60 vogelsoorten gespot

Eindelijk een droge dag

Voor zondag 12 november voorspelt het KNMI zowaar een droge dag na een lange periode met (heel) veel regen.
En diezelfde zondag is de jaarlijkse vogelexcursie naar de Oostvaardersplassen van de vogelwerkgroep.
Dat combineren we en daarom staan we om 7:50 bij de P van het golfterrein waar er nog 5 deelnemers aansluiten.
Dat past in 2 auto's dus wij rijden achter onze gids Martijn aan die in de andere auto zit.

We beginnen aan de Almere kant, langs de Oostvaardersdijk, bij de Pampushaven met vogelen.
Daarna rijden we naar de Lepelaarplassen waar we parkeren bij het bezoekerscentrum. Alleen is er tot onze verbazing geen bezoekerscentrum meer.
Het is voor ons 10 jaar geleden dat we hier waren, dus we hebben geen idee hoe lang het centrum al weg is.
Vlak bij de hut hoort Martijn al de zo gewenste ijsvogel, maar meer dan een flits zien we er niet van als we de hut inwandelen.
Gelukkig komt hij na een klein half uur weer in beeld en gaat hij met een gevangen visje op een takje zitten en kunnen we hem fotograferen.
Helaas zit hij wat ver weg voor de ultieme plaatjes, maar we zijn tevreden.
Onderweg terug naar de auto doen een goudhaan en een baardman beter hun best om mooi in de camera te komen.

Na de Lepelaarplassen rijden we verder over de Oostvaardersdijk waarbij we bij een aantal P-plekken stoppen om over het Markermeer en over de Oostvaardersplassen te kijken.
Bij een van die stops hoort Martijn 'overal' baardmannetjes in de rietkraag en arendsoog Jolanda ontdekt een mooi groepje van 9 stuks dat redelijk dichtbij zit.
Vlak voor we rechtsaf de Knardijk op rijden stoppen we nog een keer en lopen we over het Julianapad naar uitzichtpunt Zilverreiger waarbij we hopen op een bladkoning.
Helaas vinden we die niet.

We zijn nog maar net de Knardijk op gereden als de auto waar Martijn in zit stopt omdat er dwergmeeuwen op de plas aan het foerageren zijn.
Tijdens het afspeuren daarvan wordt ook nog een zwarte stern ontdekt. Leuke soort voor november.
Na deze leuke stop rijden we door naar de P van de Oostvaardersplassen waar het, geheel volgens verwachting, best druk is.
Hier kunnen de dames even een sanitaire stop maken in het nog wel aanwezige bezoekerscentrum.
Als Jolanda daarvan naar buiten komt wordt ze 'overvallen' door verslaggevers van Hart van Nederland die een eindelijk-mooi-weer reportage maken.
Diezelfde avond zien we Jolanda daar zeker 2 seconden in beeld. Toch wel grappig.

Ons doel hier is natuurlijk de zeearend, zowel de hut als de vogel, en vanuit de hut lukt de vogel wel omdat hij zo gigantisch is. Daardoor kunnen we er 2 op zeer grote afstand op kale bomen zien zitten.
Niet helemaal de beeldvullende plaatjes van vorig jaar helaas.

Als laatste rijden we naar de Kleine Praambult waar we eerst even over de Oostvaardersplassen kijken en daarna lopen we aan de andere kant van de weg het Arendbuizerdveld in op zoek naar een europese kanarie.
Op de meldplek is het in eerste instantie rustig en stil totdat zowel Martijn als Jolanda de eurokan over horen vliegen en het lukt Jolanda zowaar om er een bewijsplaatje van te maken.
Omdat het inmiddels 16:00 uur is en het licht begint te verdwijnen sluiten we de zeer geslaagde excursie af en brengen we onze 2 carpoolsters terug naar de P van het golfterrein.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling Lepelaarplassen - Julianapad - Oostvaardersplassen; Google Map van de autorit)


Pampushaven

Lepelaarplassen

Oostvaardersdijk

Julianapad

Knardijk

Oostvaardersplassen

Kleine Praambult

Arendbuizerdveld