2022-11-13 Oostvaardersplassen (213 foto's)
48 vogelsoorten gespot

Elk nadeel ...

In oktober zijn we 2,5 week naar Costa Rica geweest om vogels te spotten.
Hardstikke leuk, maar na terugkomst moet er wel gewerkt worden aan de foto's. Daarom zijn we er nog niet op uit geweest.
Gelukkig was het ook regelmatig te slecht weer.

Voor het weekend van 12 en 13 november wordt mooi weer voorspeld en dus willen we wel wat gaan doen.
Gelukkig komt er een mail van de VWG Alphen dat er op 13-11 een vogelexcursie wordt gehouden richting het Ijsselmeer en een stukje van de Oostvaardersplassen.
Uit de beschrijving blijkt dat we in het specifieke Ijselmeergebied nog nooit geweest zijn. Dat is extra leuk.

De gids van deze excursie, Martijn, woont vlak bij ons en hij whatsappt of hij met ons mee kan rijden. Aangezien we ruimte in de auto hebben en zo ongeveer bij zijn voordeur langsrijden is dat geen probleem.
Om 8:00 staan we bij het golfterrein met zijn drieen te wachten op de andere deelnemers.
Vrij snel komt er een auto met twee deelnemers en daarmee zijn we compleet want de drie die in eerste instantie ook mee zouden gaan hebben zich inmiddels afgemeld.

We toetsen de eerste bestemming in de navigatie in en gaan op pad. Dan merken we al snel dat de navigatie ons over een erg creatieve route stuurt.
Na wat onderzoek blijkt dat we de optie 'eco' aan hebben staan en bij een elektrische auto betekend dat zo min mogelijk snelweg en zo veel mogelijk door de stad (want hoe meer je remt hoe meer energie je terugwint).
Die optie zetten we snel uit en daarna rijden we volgens een normale route naar de Gouwzee.

Daar zien we gigantisch veel vogels op het water drijven. Hoe moeten we daar wat leuks in gaan vinden?
Gelukkig roept Auke, die met een scoop alles afspeurt, de ene na de andere soort af en daardoor scoren we lekker.
Omdat er zoveel te zien is blijven we eigenlijk wat langer bij de Gouwzee dan de bedoeling is en komen we wat later bij de Oostvaardersplassen (OVP) aan dan Martijn gepland had.

Ook bij de OVP bewijst Auke een mastercaller te zijn. Een paar stipjes op een kale boom tovert hij zo om naar 2 zeearenden.
Dat elk nadeel een voordeel hep wordt later duidelijk als we een stuk verder in het gebied zijn.
Een van de 2 stipjes gaat op de vleugels en vliegt op ons af om even later zelfs recht over ons heen te vliegen. Wat een bakbeest.
Waren we eerder in de OVP aangekomen dan hadden we daar niet op dat moment gestaan.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling Gouwzee en Oostvaardersplassen; Google Map van de autorit)


Gouwzee en houtribdijk

Oostvaardersplassen