2020-10-14 Oostvaardersplassen (164 foto's)
40 vogelsoorten gespot

Ze(v)e(n)arend

Door wat onderhoud aan de website komt het gebied Oostvaardersplassen weer onder de aandacht en we besluiten om daar vandaag, 14 oktober, naar toe te gaan.
We beginnen bij vogelkijkhut 'De Grote Zilverreiger' aan de kant van het Markermeer.
Daarna rijden we naar het parkeerterrein bij het bezoekerscentrum en maken daar een wandeling waarbij we langs 5 vogelkijkhutten komen.
Achtereenvolgens 'De Kluut', 'De Keersluisplas', 'De Zeearend', 'Wigbels Eiland' en 'De Brandgans'.
Na de wandeling rijden we naar de 'Grote Praambult' waar we de dag afsluiten.

Onderweg naar 'De Zeearend' komen we een paar andere vogelaars tegen die vragen of ze zo goed lopen naar de 'De Zeearend'.
Nadat we dat bevestigd hebben vertellen ze dat ze hopen om de vogelsoort zeearend te zien want daarvan zitten er best aardig wat in dit gebied hebben ze gelezen.
Wij vertellen dat we daar ook voor komen en dat we hopen dat zij ze gaan zien want dan gaat dat ons ook wel lukken.

Zij lopen wat sneller door dan wij (lees: zij laten zich niet afleiden door andere vogeltjes) en staan al een tijdje in de hut als wij daar aankomen.
We zijn met zijn vieren in de vrij grote hut dus we kunnen makkelijk voldoende afstand van elkaar houden en toch rondkijken.
Helaas is wat we zien allemaal niet zo heel erg spannend en als het na een half uur een stuk drukker wordt verlaten wij de hut weer.

Als we net de hut uitgelopen zijn zien we 2, nee 3, grote rovers vliegen: zeearenden. Even later zien we er nog 2 en als die 5 over zijn gevlogen komen er nog 2 langs.
Boven het grote veld (waar je vanuit de hut overheen kijkt) zien we ze uiteindelijk alle 7 in 1 verrekijkerbeeld. Inmiddels te ver weg om daar een leuke foto van te kunnen maken maar wel een prachtig gezicht.
Tussen het maken van de serie foto's loopt Oscar terug naar de hut en roept naar de vogelaars dat de zeearenden nu over komen vliegen.
Maar het lijkt ze niet echt te interesseren want ze komen niet direkt de hut uit.
De andere aanwezige families komen wel naar buiten om het schouwspel te bewonderen en bedanken daarna nog voor de melding.
Als de vogelaars uiteindelijk naar buiten komen zijn de zeearenden eigenlijk al te ver doorgevlogen om er nog fraaie plaatjes van te maken. En ze kwamen er nog wel speciaal voor naar dit gebied.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Vogelhut De Grote Zilverreiger

Rondwandeling

Grote Praambult