2016-07-19 Onderweg (100 foto's)
20 vogelsoorten gespot en 11 libellensoorten waarvan 1 nieuwe soort: zuidelijke keizerlibel

Top

Afgelopen week zagen wij opeens weer een grote zilverreiger in de polder staan. Ook voor hun is het broedseizoen voorbij.
Als we op dinsdag naar het werk rijden zien we er zelfs 12 bij elkaar in een weiland staan en daar stoppen we even voor.

Omdat het dinsdag zulk prachtig (tropisch) weer is gaan we na het werk even op de fiets naar het Zaans Rietveld om te kijken of we een groene glazenmaker kunnen spotten.
Deze zeldzame libelle komt in Zuid Holland maar op een paar plekken voor en 'ons' Zaans Rietveld is er daar een van.
Een paar jaar geleden hebben we hem daar voor de eerste, en tot nu toe enige, keer gezien en toen konden we net aan een bewijsplaatje maken.
Ons doel is ten eerste dat bewijsplaatje verbeteren en als we hem spotten, dan komen we op de 4e plek van de toplijst libellensoorten 2016.
Ongemerkt hebben we dit jaar namelijk al 42 soorten libellen gezien en met de groene glazenmaker erbij wordt dat 43 en dat levert een (gedeelde) 4e plaats op.

We zien in eerste instantie alleen maar vroege glazenmakers, heel veel vroege glazenmakers.
Als we een heel eind langs de sloot gewandeld hebben, en steeds nauwkeurig het krabbescheer afgespeurd hebben, zien we mogelijk een groene, maar dat blijkt een dood exemplaar te zijn en dat telt niet.
Vlak ernaast zien we een larvenhuidje aan de krabbescheer hangen. We weten niet of die leeg is of dat er nog een groene glazenmaker in zit. Het is in ieder geval wel leuk om te zien.

En dan vliegt er opeens een groene libelle op uit de krabbescheer. Ze (het is een vrouwtje groene glazenmaker) werd opgeschrikt door een vroege glazenmaker.
Na een turborondje land ze weer in de krabbescheer en kruipt (te) snel naar beneden.
Gelukkig herhaalt dit ritueel zich nog een keer en nu kunnen we wel een paar mooie foto's maken.
Tsjakka: soortenfoto verbeterd en (voorlopig) op de 4e plek. Top dus.

Op woensdag zien we op dezelfde plek als dinsdag maar liefst 25 grote zilverreigers in het weiland staan. Ook nu stoppen we even.

Op waarneming.nl zien we dat in het Sloterpark in Amsterdam, niet zo ver van ons werk, een zuidelijke keizerlibel is gespot. Voor ons een nieuwe soort.
In onze rush naar een nog hogere notering op de jaartoplijst en onze soortenlijst proberen we die op woensdagavond te spotten. Helaas lukt dat niet.
We zien wel de niet zo zeldzame grote keizerlibel.
Op donderdag gaan we nog een keer kijken en ook nu zien we de grote keizerlibel, maar helaas weer niet de zuidelijke.

Op vrijdag proberen we het in de lunchpauze weer en helaas lukt het ook nu niet.
Als Jolanda op vrijdagmiddag boodschappen gaat doen, fietst Oscar nog een keer naar het Zaans Rietveld. Ook nu weer veel vroege glazenmakers, maar Oscar ontdekt dat deze juist nuttig zijn om een groene te vinden.
Tot 3 keer toe blijft een vroege glazenmaker vlak boven de krabbescheer zweven en elke keer komt er een groene glazenmaker te voorschijn die de vroege wegjaagt en dan weer terugkruipt.
Bij de 1e gaat het veel te snel, maar bij de andere 2 lukken foto's wel en zelfs zo goed dat de soortenfoto al weer verbeterd wordt.

Een nieuwe maand geeft nieuwe kansen, dus gaan we op 1 augustus (voor de zesde keer) weer proberen de zuidelijke keizerlibel in het Sloterpark te vinden.
In eerste instantie zien we weer de nodige grote keizerlibellen die rustig op de oeverbegroeing zitten en zo nu en dan een uitval doen naar een prooi.
Na een klein uur zien we opeens een donkere libel met een lichtblauwe vlek op zijn rug aan komen vliegen.
Yes de zuidelijke keizerlibel in beeld. Helaas wordt hij meteen verjaagd door een grote keizer, maar we kunnen volgen waar hij de oeverbegroeing in duikt. Vanaf de overkant vinden we hem gelukkig terug en kunnen we net 2 foto's maken voordat hij weer op- en wegvliegt.
Eindelijk is de missie geslaagd. Top.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)


Dinsdag 19-7

Woensdag 20-7

Donderdag 21-7

Vrijdag 22-7

Maandag 1-8