2023-11-05 Rondvaart Noordzee (486 foto's)
43 vogelsoorten gespot

Zeg nooit nooit

Op donderdag 2 november raast storm Ciaran over Nederland. Dat zorgt er op 3 november voor dat er regelmatig een melding van een stormvogeltje en vaal stormvogeltje op Oscar zijn telefoon komt.
De meeste daarvan zijn langsvliegend, maar 1 melding springt er uit: al een uur steady ter plaatse fouragerend.
Daarom stappen we in de auto en rijden naar het Kornwerderzand. Dat is van ons gezien aan het eind van de afsluitdijk.
Daar reden we een kleine week geleden ook al langs om naar Vlieland te gaan. Daarvoor zijn we er jaren niet in de buurt geweest.
Als we aankomen bij het Kornwerderzand hangen we de auto aan een laadpaal en lopen naar de waddenzeekant.
Daar krijgen we te horen dat het stormvogeltje al een uur uit beeld is. Bummer. We besluiten om te blijven kijken tot het licht verdwijnt.
Helaas gebeurt dat vrij snel door een flinke regenbui en daarom 'vluchten' we naar het restaurant van het Kazemattenmuseum voor een kop koffie.
Na de koffie koppelen we de auto los en rijden we (uiteraard) teleurgesteld weer naar huis.

We zijn de afgelopen jaren regelmatig de Noordzee op gegaan met BirdingHolland. Helaas leverde dat niet zo heel veel wenssoorten op en in 2019 hebben we daarom besloten om dat nooit meer te doen.
Maar zeg nooit nooit is een bekend gezegde. Omdat we hopen dat er stormvogeltjes op zee te vinden zijn als een naijl-effect van Ciaran boeken we toch weer een Noordzeetocht bij BirdingHolland.
BirdingHolland gaat namelijk op zondag 5 november voor de laatste keer in 2023 de zee op en er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Op zondag 5 november rijden we voor de 3e keer in een week over de afsluitdijk. Nu richting Lauwersoog om aan boord te gaan van de Dageraad.
Om 7:30 parkeren we de auto die dan nog net 50% acculading heeft en melden ons bij Martijn.
We vertrekken netjes om 8:00 en Martijn legt uit dat we een tocht net ten noorden van Ameland zullen maken omdat dat zee-en-wind technisch het prettigst zal zijn.
Na 100 km en 8 uur varen zijn we weer terug in de haven en onderweg hebben we een hoop (soorten) vogels gezien, maar helaas weer niet de zo gewenste stormvogeltjes.
Wel zien we heel veel jan-van-genten. Nog meer dan de vorige noordzeetocht. In 2019 hadden we er 39 in de camera en nu zelfs 45.
Waar we ook blij mee zijn, zijn de dwergmeeuwen en drieteenmeeuwen. Die we inmiddels ter plaatse al kunnen herkennen. Zelfs pontische meeuwen herkennen we al een beetje.
Hoewel we er aan boord maar 2 hebben herkend en er uiteindelijk 6 in de camera blijken te zitten.
Ivm de 50% accucapaciteit moeten we op de terugweg wel even 20 minuten bij een snellader bijladen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de rondvaart; Google Map van de autorit)