2019-10-05 Rondvaart Noordzee (241 foto's)
37 vogelsoorten gespot

Zwanenzanglijster

Om de kans te vergroten om leuke zeesoorten op de levenslijst te krijgen, gaan we dit jaar weer met een boottocht de Noordzee op.
Op zaterdag 5 oktober rijden we om 6:50 de straat uit richting Scheveningen waar we aan boord gaan van de Estrella

Om 7:25 arriveren we en sluiten we aan bij de andere vogelaars die al staan te wachten totdat Martijn en zijn team arriveert.
Dat doen ze niet zo heel lang na onze aankomst en na het afvinken op de namenlijst gaan we aan boord en stipt om 8:00 uur vaart de boot weg en begint onze 7e noordzeetocht.

Omdat we op de tocht van 2 weken geleden onze laatste jagersoort gescoord hebben, hebben we onze pijlen nu helemaal gericht op stormvogels en dan voornamelijk de pijlstormvogels. Daar hebben we er nog geen een van.
Maar vandaag zit het weer hiervoor (alweer) niet mee. De rustige aflandige wind maakt het zelfs een zeer relaxte zeetocht.

We zien uiteraard weer de nodige pontische- en geelpootmeeuwen en best wel veel jan-van-genten. Leuk, maar niet de lekkere soorten waarvoor wij de zee op gaan.
En we zien heel veel zangvogels: spreeuw, roodborst, sijs, veldleeuwerik, merel, vink en koperwiek vliegen regelmatig individueel of in groepen langs de boot.
Een goudhaan besluit om even uit te rusten op de boot en laat zich daardoor heel leuk fotograferen.
Ook een zanglijster vaart even een stukje mee en is daardoor verstandiger dan een eerdere zanglijster die de boot net miste en in zee ploft.

Met de nodige grote meeuwen die achter de boot hangen kan dat natuurlijk niet goed aflopen.
Hij wordt dan ook vrij snel uit het water geplukt door een kleine mantelmeeuw, maar die laat hem weer los.
Een andere kleine mantelmeeuw maakt het karwei vervolgens af en zorgt ervoor dat de zanglijster zijn zwanenzang zingt.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de rondvaart; Google Map van de autorit)