2019-09-22 Rondvaart Noordzee (202 foto's)
45 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: kleinste jager

Schijn bedriegt

Om de kans te vergroten om leuke zeesoorten op de levenslijst te krijgen, gaan we dit jaar weer met een boottocht de Noordzee op.
Op zondag 22 september rijden we om 4:45 de straat uit richting Lauwersoog waar we aan boord gaan van de Dageraad

Om 7:15 arriveren we en kunnen we een leuke foto maken van de Dageraad bij dageraad.
Stipt om 8:00 uur vaart de boot weg en begint onze 6e noordzeetocht. We hopen dat we dit keer wel iets nieuws zullen spotten hoewel de ervaring ons tegenzit.
Op de 1e tocht in 2011 hebben we 4 nieuwe soorten gezien en op de tochten daarna in 2014, 2017, 2018 en 2018 geen enkele nieuwe soort meer.
De weeromstandigheden zijn vandaag ook niet ideaal want er is zuidoostelijke wind. Voor leuke zeevogels niet gunstig. Voor een lekkere temperatuur wel.

En dat merken we ook, want er zijn hele stukken waarbij er zo goed als geen vogel in beeld komt. Er hangen dan zelfs geen meeuwen achter de boot.
Mede door het aanpassen van de route, waarbij we dichter bij Ameland gaan varen, hangt er zo nu en dan toch weer een wolk meeuwen achter de boot.
Normaal verschijnen er dan ook vrij snel jan-van-genten maar vandaag laten zelfs die het afweten. We zien er slechts 3.

Vandaag is het meer de dag van de jagers want die verschijnen wel regelmatig. In eerste instantie lijken het voornamelijk kleine en enkele grote jagers te zijn.
En dan komt er een exemplaar erg dicht bij de boot langs, en kan daardoor uitstekend gefotgrafeerd worden, die nogal wat verwarring veroorzaakt.
Er kan namelijk niet meteen eenduidig een label opgeplakt worden. Pas als de gids thuis de boeken heeft bestudeerd en ruim overleg heeft gehad is duidelijk dat we een juveniele kleinste jager hebben gezien.
En daar zijn wij erg blij mee want dat was de enige jagersoort die we nog moesten scoren.
Tevens blijkt dat er ook een middelste jager langs is geweest, die we gelukkig ook op de foto hebben staan, dus het hele jagerskwartet is vandaag in beeld geweest en dat is een unieke gebeurtenis.
Zelfs voor de gids die toch regelmatig Noordzeetochten maakt.

Als we thuis alle fotos hebben bewerkt en opgevoerd bij waarneming.nl blijkt dat we vandaag zowaar 45 soorten hebben gespot en dat is het meeste aantal soorten dat we tot nu toe hebben gezien op een Noordzeetocht.
Daaruit blijkt dat schijn heel erg bedriegelijk kan zijn want wij hadden het idee dat dit de meest saaie tocht was die we hebben meegemaakt terwijl we meer soorten dan ooit, een nieuwe soort, en het hele kwartet jagers hebben gezien.
Dat kun je beslist niet saai noemen. En dat allemaal onder bizarre nazomertemperaturen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de rondvaart; Google Map van de autorit)