2018-10-21 Rondvaart Noordzee (167 foto's)
21 vogelsoorten gespot

Larofiel

Om de kans te vergroten om leuke zeesoorten op de levenslijst te krijgen, gaan we dit jaar weer met een boottocht de Noordzee op.
Op zondag 21 oktober rijden we om 6:55 de straat uit richting Scheveningen waar we aan boord gaan van de Estrella

Iets over 8 uur vertrekken we met een goed met vogelaars gevulde boot richting de Noordzee.
Vlak nadat we de haven uit zijn breekt de zon even door, maar helaas verdwijnt deze ook weer snel om daarna tot laat in de middag weg te blijven.
De lichtomstandigheden zijn daardoor niet ideaal, maar de zee is relatief rustig, dus fotograferen lukt toch wel.

Wat ook rustig is zijn de aantallen vogels. Die zijn er namelijk niet. Tenminste niet in de aantallen die we gehoopt hadden.
Er hangt regelmatig een wolk meeuwen achter de boot, maar er hangt ook regelmatig bijna helemaal niets achter de boot.
Als er zo een wolk meeuwen aanwezig is, dan wordt een aanwezige larofiel (*) meteen erg enthousiast en hij begint de ene na de andere meeuw aan te wijzen en te beschrijven.
Vooral pontische meeuwen hebben zijn liefdevolle aandacht.
Of het komt doordat de larofiel ze eruit weet te pikken of omdat er gewoon veel aanwezig zijn weten we niet, maar er worden vandaag heel veel pontische meeuwen achter de boot gezien.

Uiteraard komen er ook regelmatig jan-van-genten kijken waarom al die meeuwen bij elkaar vliegen en zij pikken dan graag wat van het visafval mee.
Dat doen ze met leuke duikvluchten die ze met een 'kek-kek hier kom ik dus ga uit de weg' mooi aankondigen.
Ondanks die aankondiging kost het toch heel wat weg te gooien foto's voordat er een paar leuke duikseries op het kaartje staan. Gelukkig wint de aanhouder.
Ook komt er een paar keer een jager buurten, maar helaas is dat steeds een grote jager en niet de zo gewenste kleinste jager.

Zoals gezegd is het ook regelmatig erg rustig achter de boot en dan is het tochtje best wel saai. Jolanda doet regelmatig een powernapje.
Aan het eind van de trip verontschuldigt Martijn van Birdingholland.nl zich ook min-of-meer voor voor de lage aantallen vogels. Maar daar heeft hij natuurlijk weinig invloed op. Vogels laten zich niet sturen.
Hij vermoed dat het extreem mooie weer van de afgelopen tijd als een soort stofzuiger de leuke soorten van de Noordzee heeft afgehaald.

(*) larofiel is als meeuwenliefhebber de nerd onder de vogelaars. de naam is afgeleid van larus, de wetenschappelijke naam van meeuwen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de rondvaart; Google Map van de autorit)