2014-09-28 Rondvaart Noordzee (215 foto's)
36 vogelsoorten gespot (waarvan 10 soorten meeuwen)

Schutt(er)en

Met waarneming.nl de zee op
Elk jaar en al in de zomer voelt een groot aantal vogelaars ze weer opkomen: de zeevogelkriebels! En hoewel augustus al leuke dagen kan opleveren, weet je het in september zeker: ze zijn er weer!
Jagers, pijlstormvogels, Jan-van-Genten, Vaal Stormvogeltjes, Vorkstaartmeeuwen, Noordse Stormvogels, de eerste alkachtigen en duikers, ze zijn in de buurt!
Het is dan vaak alleen nog een kwestie van wachten op de juiste omstandigheden, zodat ze ook daadwerkelijk vanaf een goede locatie aan de kust te zien zijn.
Maar waarom zou je wachten? Als de vogels niet naar ons toe komen, dan kunnen wij natuurlijk ook naar de vogels toe gaan! En dat is precies wat er op 28 september om 7:00 te gebeuren staat

In mei geven wij ons op voor deze excursie, met daarin potentieel wat nieuwe soorten voor ons, en daarom staan wij op 28 september om 4:00 uur op. Je moet wat over hebben voor een hobby.
Om bij de aanlegsteiger van de Neeltje Jans te komen moeten we over de schutsluis rijden. Als we daar even voor 6:30 aankomen valt op dat bij de binnensluisdeur de slagbomen dicht zijn, dus rijden we over de buitensluisdeur.
De boot is al ruim half vol als wij aan boord gaan. Iedereen wil op tijd zijn, want er wordt niet gewacht op laatkomers staat in de uitnodiging.
Aan boord komen we een aantal bekenden tegen. Zoals Jeroen Bes en Bart van Hoogstraten. Deze laatste complimenteert ons met de mooie serie waarnemingen in Oeganda. Leuk om te horen.

En om 7:00 uur precies gaan we ... niet ... weg. Het blijkt namelijk dat de binnensluisdeur een defect heeft en niet wil sluiten.
Dat schijnt al meerdere keren gebeurt te zijn deze week. De sluisdeur schuttert ipv schut.
Na een half uur wachten wordt besloten om eerst binnengaats, op de Oosterschelde, een tochtje te maken in de hoop dat de sluisdeur snel gerepareerd kan worden.

Na een tochtje van 1,5 uur blijkt de sluis nog steeds defect te zijn, maar er wordt aan gewerkt. De organisatie stelt daarom voor dat we in 2 groepen even een landexcursie in de buurt gaan doen en dan hopelijk alsnog te vertrekken.
Een aantal mensen ziet dat niet zitten en vertrekt terug naar huis.
Tijdens deze korte landexcursie wordt een bladkoning ontdekt die zich heel mooi laat horen en ook vliegend goed te zien is, maar een foto is een hele uitdaging. Uiteindelijk lukt het Jolanda gelukkig om een bewijsplaatje te maken.
En dan komt het telefoontje: de sluisdeur is gerepareerd en als jullie nu heel snel hierheen komen, dan kunnen we met de eerste schut mee.

Zo gezegd, zo gedaan, en ruim 3 uur later dan gepland varen we de sluis in en (gelukkig) even later aan de Noordzeekant ook weer uit. De tocht is begonnen.

Behalve de sluis zit ook het weer tegen. Met ruim 20 graden en nauwelijks wind is het veel te lekker weer voor al die potentieel nieuwe soorten.
Niet dat de tocht tegenvalt. Integendeel, het is heerlijk op het achterdek en de nodige jan-van-genten, drieteenmeeuwen en jagers maken het zeker de moeite waard, maar het zijn niet de spannende soorten waar we op hoopten.
Omdat we 'iets' later dan gepland zijn vertrokken, gaan we ook tot iets later dan gepland door. Al met al hebben we maar 1,5 uur gemist door de kapotte sluis en aangezien er in de ochtend sprake was van zeemist kun je je afvragen of we echt wel iets ge'mist' hebben.

Op de terugweg rijden we nog even langs de vogelplekken op de brouwersdam, maar ook daar zien we niet zoveel spannends.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de rondvaart)


Oosterschelde

Wandelingetje

Rondvaart Noordzee

Brouwersdam