2023-09-10 Noord Holland met de vogelwerkgroep (253 foto's)
64 vogelsoorten gespot

Hitteplan

Op zondag 10 september 2023 lijkt het wel alsof we in het buitenland op een vogelvakantie zijn.
Zowel qua te verwachten temperatuur als qua tijd waarop we opstaan. Om 5:30 gaat de wekker zodat we om 7:00 kunnen verzamelen op de parkeerplaats van het golfterrein.
We gaan vandaag naar Noord Holland met de vogelwerkgroep en omdat er vandaag tropische warmte wordt voorspeld heeft Martijn het hitteplan in werking gesteld.
Daarom vertrekken we een uur eerder dan de afgelopen jaren gebruikelijk was met deze septemberexcursie.

Het eerste gebied waar we op vogeljacht gaan is bij de putten van Petten. Daar is de afgelopen dagen in de Hondsbossche Zeewering een draaihals gezien.
Helaas voor ons en nog een flink aantal andere vogelaars is hij waarschijnlijk al weer doorgevlogen.
Daarna gaan we een uurtje over zee kijken en daarbij wordt het verschil tussen vogelaars met telescopen en fotovogelaars met verrekijkers en fototoestellen wel duidelijk.
Door de telescopers worden regelmatig soorten geroepen die ver weg zitten en waarvan Jolanda en Oscar de meeste niet kunnen vinden.
Wonder boven wonder lukt het Jolanda wel om een verweg jan-van-gent en kleine jager herkenbaar op de foto te krijgen. Beide soorten heeft Oscar niet eens met de verrekijker kunnen ontdekken.

Na de zeereep kijken we nog even over de putten van Petten om vervolgens een paar ondergelopen bollenvelden op te zoeken en ook daar moeten we een aantal soorten laten schieten omdat ze te ver weg zitten om herkenbaar op de foto te krijgen.
Het is niet anders.
Bij het volgende gebied waar we naar toe gaan, de Balgzandpolder, is het telescoopvoordeel niet van toepassing omdat hier alle soorten op een prettige fotoafstand zitten.
Hier zien we de grootste groep lepelaars die wij ooit gezien hebben. Zeker 250 stuks. Ook zien we hoe hardhandig een jonge lepelaar het voedsel van een ouder overneemt.
De (gelukkig nog kleine) snavel van de jonge lepelaar verdwijnt zowat helemaal in de keel van de oudervogel.

We sluiten de dag af bij een uitkijkpunt over het wad. In verband met laag water zitten de vogels te ver weg. Zelfs voor de telescopers.
Met de airco en stoelkoeling op een aangename stand rijden we weer terug naar Alphen a/d Rijn waar we onze passagier afzetten bij zijn auto.
Omdat er nog maar 15% accucapaciteit over is gaan we naar de snellader van de Shell. Daar wordt de accu in ca 15 minuten bijgeladen naar 50%.
Als we de auto voor de garage parkeren en aan de eigen lader aansluiten schakelt hij zijn eigen hitteplan in.
Door de lange autorit met een buitentemperatuur van 31 graden en de snellaadsessie met 115 kW is de accu zo warm geworden dat hij eerst een afkoelsessie voor de accu begint.
(op 11-9 vragen we even na bij de dealer of dit normaal gedrag is en gelukkig is dat zo)

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)