2016-02-06 Noord Holland (127 foto's)
59 vogelsoorten gespot

Two for two

Omdat het weer ook dit weekend niet uitnodigt om ergens een lekkere lange wandeling te gaan maken, gaan we opnieuw vanuit de auto vogelen gecombineerd met kleine wandelingen.
Op zaterdag 6 februari gaan we daarvoor naar Noord Holland met 4 zeldzame soorten op de doellijst.

We beginnen bij de Dijkwielen vlakbij Den Oever. Hier wordt al een tijdje een zeer zeldzame kleine topper gemeld. De laatste melding is echter van 4 dagen daarvoor, dus of we hem vinden is nog maar de vraag.
Als we de groepen kuifeenden en toppers, die in het Ijsselmeer drijven, bestuderen, is het uiteraard Jolanda die een afwijkende topper vind.
Gedurende de hele dag hebben wij het idee dat we de kleine topper gevonden hebben, maar bij het opvoeren op waarneming.nl worden we er helaas op gewezen dat het toch een gewone topper is. Jammer.
Nu weten we dat nog niet, dus erg tevreden gaan we door naar de jachthaven van Den Oever. Hier zwemt een zeer zeldzame buffelkopeend rond. Het tweede Nederlandse exemplaar naast de vogel die al jaren de Gaatkensplas in Barendrecht bezoekt.
Dankzij de aanwijzing van een andere vogelaar vinden we de vogel nog net voordat hij de jachthaven uitzwemt om verder deze dag niet meer gemeld te worden.
Vooralsnog denken wij dat we two-out-of-two hebben, dus het gaat lekker zo.

De volgende bestemming zijn de weilanden rondom Hippolytushoef waar we hopen de daar gemelde zeldzame roodhalsganzen te vinden. Dat hebben we dus niet gedaan.

Daarna rijden we door naar Camperduin waar een grote groep (zeldzame) witbuikrotganzen zit. Die groep vinden we vrij snel en het zijn er zo veel dat we even twijfelen of we wel goed kijken.
Gelukkig komt er ook een gewone rotgans in beeld waardoor we zeker weten dat we het goed zien.
Een stukje verder worden de gemiste roodhalsganzen goedgemaakt doordat we 5 (zeldzame) dwergganzen vinden.

Nog een stukje verder zien we een aantal vogelaars staan, en als we vragen waar zij naar kijken krijgen we te horen dat ze zoeken naar een zeer zeldzame kleine geelpootruiter.
Die hadden we bij het vooronderzoek voor deze dag even gemist.
Na wat spannend laveren langs onhandig geparkeerde autos van duitse vogelaars stappen we uit om mee te gaan zoeken.
Daarbij worden we geconfronteerd met een snijdend harde koude wind. Daar hadden we aan de oostkant van Noord Holland iets minder last van.
Gedurende een half uur turen we mee over het plasje waar de vogel gemeld is, maar we zien alleen maar wat saaiere familieleden van hem.
Als de andere vogelaars bijna allemaal aftaaien gaan wij ook weer verder met ons autorondje in dit gebied.
Ongeveer drie kwartier later komen we weer langs dezelfde plek en Jolanda ziet op waarneming.nl dat de kleine geelpootruiter dan net gemeld is.
Snel parkeren we de auto (zodanig dat er nog andere autos langs kunnen) en grijpen we de fotospullen.
We zijn even bang dat we toch te laat zijn, als we een hoop vogelaars weer terug naar hun auto zien lopen, maar dat zijn mensen die hem net gezien hebben en daarom niet langer in de wind willen blijven staan.
Dankzij aanwijzingen vinden we de geelpoot snel en kunnen we, ondanks de afstand van 70 meter, een paar leuke foto's maken voordat hij achter een landtongetje weer uit het zicht verdwijnt.

De roodkeelnachtegaal is zo populair dat hij allerlei internationale vogelaars aantrekt die na een bezoek verder in Noord Holland gaan vogelen.
Dat merkten we o.a. bij de buffelkopeend waar de andere vogelaar vergezeld werd door een Deen en het verklaart ook de slordig geparkeerde Duitse automobielen.
Hoewel zijn locatie niet zo ver van Camperduin ligt, gaan we daar toch niet naar toe.
Onze laatste bestemming van vandaag is namelijk een polder bij Schipluiden in Zuid Holland waar we gelukkig vrij snel de niet echt zeldzame, maar door ons wel zeer gewenste, kleine rietganzen weten te vinden.

Zoals gezegd wordt de kleine topper verbeterd naar een topper en ook de roodhalsgans hebben we niet, maar voor de zeer zeldzame kleine topper krijgen we een zeer zeldzame kleine geelpootruiter terug en in plaats van zeldzame roodhalsganzen zien we zeldzame dwergganzen.
En met die two-for-two zijn we erg tevreden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)Den Oever

Hippolytushoef

Camperduin

Schipluiden