2018-02-25 Nieuwe Droogmaking (114 foto's)
42 vogelsoorten gespot

Close but no cigar

In vogeldagboek van 22-2 toont Adri de Groot prachtige foto's van een buidelmees en meld hij dat hij in datzelfde gebied ook nog een voor ons nieuwe soort heeft gespot.
Voor ons de reden om op zondag 25 februari naar de Nieuwe Droogmaking te gaan.

En we zijn niet alleen. Er lopen tientallen vogelaars rond met de wens om de buidelmees en de siberische tjiftjaf te spotten.
Helaas voor hun en voor ons zijn de weeromstandigheden niet meer zo gunstig voor het zien van een buidelmees.
Er staat een flinke oostenwind en dat maakt het siberisch koud. De buidelmees blijft daardoor waarschijnlijk (heel verstandig) diep in de rietkraag.
Gedurende de 2 uur dat wij de weersomstandigheden trotseren krijgen we hem niet in beeld ondanks dat we de lisdodde, in de volksmond sigaar genoemd, regelmatig afspeuren.

Ondanks dat de siberische tjiftjaf het met dit weer min of meer naar zijn zin zou moeten hebben kunnen we die soort toch niet bijschrijven op onze soortenlijst.
Jolanda krijgt hem heel even in beeld, maar nog voordat ze met haar ogen geknipperd heeft hipst het vogeltje een rietkraag in en komt niet meer tevoorschijn.
Omdat wij zonder foto een soort niet tellen hebben we hem dus niet.

Op de terugweg rijden we een klein stukje om voor een steenuil die gelukkig wel gevonden wordt.

Op maandagochtend gaat Oscar nog een paar uur naar het gebied. Helaas ook dan zonder succes.
Als de siberische tjiftjaf op maandagmiddag weer gemeld wordt besluit hij om dinsdagochtend nog een keer te gaan.
Na een paar uur tevergeefs heen en weer wandelen en speuren land de tjiftjaf opeens vanuit het niets bijna op zijn voeten.
En net zo snel als hij geland is vliegt hij weer op om diep in het pitrusveld te verdwijnen.
Na een minuut of 10 vliegt de vogel weer zijn kant uit om dichtbij in een pitruspol te landen.
Gedurende een paar minuten blijft hij plagerig van de ene naar de ander pitruspol vliegen en daarna verdwijnt hij weer ver weg in het pitrusveld.
Dus ook bij Oscar was het close but no cigar.

Naschrift: na nog een paar pogingen, waarbij hij o.a. wel een rietgors ziet foerageren op de lisdodde, heeft Oscar op 13 maart eindelijk de sigaar met een buidelmees erop.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)