2022-09-30 Nieuwe Driemanspolder (200 foto's)
50 vogelsoorten gespot

Door verschillende oorzaken is het er in september nog niet van gekomen om te gaan vogelen.
Omdat we dit jaar tot nu toe in de oneven maanden naar de Nieuwe Driemanspolder zijn geweest moet dat deze maand natuurlijk wel gebeuren.
Nog net op het nippertje gaan we daarom op vrijdag 30 september naar de N3MP toe.

De afgelopen dagen zijn daar 2 leuke soorten gezien die wij ook graag wilen scoren: grauwe franjepoot en kuifduiker.
Als we bij de 1e grote plas zijn, sluiten we aan bij een paar vogelaars die met een scoop staan te turen en we vragen of ze de franjepoot in beeld hebben.
Het antwoord is helaas een teleurstellend 'nee, nog steeds niet' gevolgd door een vrolijk 'ja, ik heb hem opeens in beeld'.
Hij legt vervolgens uit waar de vogel zit en dat blijkt helemaal aan de overkant te zijn op ongeveer 500m afstand.
Met de camera leggen we het witte stipje vast en we zijn thuis verbaasd dat er nog genoeg pixels zijn om er een 'herkenbare' grauwe franjepoot van te maken.
Dit fenomeen herhalen we op ongeveer een kwart van de wandeling. Wij denken dan dichterbij de franjepoot te zijn, maar de vogel is inmiddels van ons afgezwommen.
Gelukkig vind arendsoog Jolanda hem toch terug.

Tijdens onze wandeling hopen we de kuifduiker net zo beeldvullend te krijgen als een aantal fotografen op donderdag hadden.
Vooralsnog zien we alleen de nodige neven van de kuifduiker: geoorde fuut, gewone fuut en dodaars en van die laatste zowaar een groepje van 10 stuks. Wow.
Bijna aan het eind van de wandeling hebben we helaas nog steeds geen kuifduiker gezien.
Terwijl wij op een bankje gaan zitten om ons verdriet met wat water en thee weg te drinken zien we aan de andere kant van de plas, op een plek waar wij eerder een groenpootruiter dichtbij hadden, een grote groep vogelaars/fotografen staan.
Omdat wij denken (lees hopen) dat ze daar niet allemaal bij elkaar zijn gekomen voor een groenpootruiter, besluiten we om terug te lopen naar die plek.
Dat levert ons onderweg in ieder geval een leuke serie op van een juveniele torenvalk die een muis heeft gevangen en niet helemaal lijkt te weten wat hij er mee moet.
Als we aankomen bij de groenpootruiter zijn de meeste vogelaars/fotografen inmiddels al weer verder gelopen dus we vrezen dat we iets gemist hebben en dat wordt ook bevestigd door de paar mensen die er nog wel zijn.
De groenpootruiter zit er nog, maar de kuifduiker (die er dus inderdaad zat) is inmiddels verdwenen.
Toch wel teleurgesteld vervolgen we de terugweg naar de auto en als we vanaf een andere invalshoek nog een keer zicht hebben op de plek waar de kuifduiker eerder zat zegt Jolanda gelukkig 'ik zie hem'.
We hebben er niet zo mooi zicht op als de mensen op donderdag maar we krijgen hem mooi genoeg in beeld om de wandeling toch tevreden af te sluiten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)