2012-01-15 Neeltje Jans (60 foto's)
24 vogelsoorten gespot waarvan 3 nieuwe soorten: grote burgemeester, kuifaalscholver, ruigpootbuizerd

Ik was net te laat met een inschrijving voor een pelagische tocht vanuit Zeeland op zondag 15-1.
Daarom hebben we besloten om dan maar een wandeling in Zeeland te gaan maken.
Dat is Neeltje Jans geworden.
Na bestudering van waarneming.nl hadden we op onze wensenlijst een Grote Burgemeester, Kleine Burgemeester, Kuifaalscholver en Ruigpootbuizerd staan.
Alle vier zeldzame soorten die daar gezien zijn. We zijn bescheiden met onze wensen :)
Bij aankomst op het eilandje ging het al goed, omdat de Ruigpootbuizerd vlak voor ons de weg overvloog, maar met de camera achterin de auto en je handen aan het stuur is het lastig om een foto te maken. Maar we wisten in ieder geval dat de vogel 'thuis' was.

Nadat we de auto geparkeerd hadden zijn we langs de westkant over het strand gaan lopen, waarbij we in eerste instantie weinig vogels konden spotten omdat de hond van wat andere dagjesmensen die steeds opjoeg. Gelukkig voor ons keerden zij na een tijdje weer om.

Uiteindelijk hebben we in de uiterste punt van het strand een flink aantal vogels gespot waaronder de Grote Burgemeester, dus 25% van de wensen hadden we binnen.
Wij hebben de Kleine Burgemeester niet kunnen ontdekken, maar andere mensen die er later waren hebben dat geluk wel gehad.

Daarna zijn we doorgewandeld naar de plek waar de Kuifaalscholver steeds gespot werd: een boei.
Toen wij daar in de buurt waren zagen we door de verrekijker dat de boeien leeg waren. We hebben daarom eerst een gewone Aalscholver van redelijk dichtbij gekiekt. Vervolgens liepen we het dijkje over om de boeien nog een keer te checken en toen kwam er een Aalscholver aanvliegen die op een boei landde en daar rustig bleef zitten zodat wij hem/haar goed konden bestuderen en ja hoor: de Kuifaalscholver. 50% binnen.
Na ca 10 minuten had de vogel zoiets van 'Ik heb mijn show weer gegeven, ik ga weer aan het werk. Doei'

Wij zijn aan de oostkant van de N57 teruggelopen en zagen naast de vele eksters en bruine konijnen ook nog een zwart konijn. Grappig is dat.
En toen zag ik een roofvogel onze kant op komen zweven. Zou dat hem zijn? Ik foto's maken in de hoop dat hij dichtbij genoeg zou komen om het ultieme plaatje te maken, maar het beest keerde om en vloog weer weg voordat hij op een fijne afstand was. Gelukkig voor ons was daardoor de witte band op de staart goed te zien, dus ook de Ruigpootbuizerd is gelukt. 75% scoren is niet slecht toch.

De laaste foto geeft goed ons gevoel weer: het was een mooie dag

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)