2018-05-12 Munnikenpolder (169 foto's)
44 vogelsoorten gespot

Nationale molendag

Na een drukke week hebben we niet zo veel zin om ergens ver weg te gaan voor het vogelen en daarom zoeken we iets dichtbij.
We vinden de Munnikenpolder. Een 'nieuw' stuk recreatie/vogelgebied net buiten Leiderdorp vlak naast de A4.
Het kost een beetje moeite om te vinden hoe je er kunt komen, maar gelukkig lukt dat toch.

Ondanks dat het dichtbij is staan we op zaterdag 12 mei vroeg op.
De reden daarvoor is een balkankwikstaart die op vrijdag in Lentevreugd is ontdekt. De soort hebben wij op Texel al gescoord, maar zo een zeldzaamheid is ook leuk op de jaarlijst.
We hebben als idee om eerst langs Lentevreugd te gaan als hij er op zaterdag nog zit.
Nu zat hij er op zaterdag nog wel, maar hij is om 6:00 hoog op- en weggevlogen en zo vroeg zijn we ook weer niet opgestaan.

Dus we rijden iets vroeger dan gepland naar het voor ons nieuwe gebied de Munnikenpolder.
Op de googlemap is de status van een paar jaar geleden te zien toen het gebied nog in aanbouw was. Gelukkig ziet het er volgens de bingmap en in het echt een stuk meer als natuur uit.
Wat ons in ieder geval opvalt zijn de molens die aan de rand van het gebied staan. Twee daarvan, de Meerburgermolen en Munnikermolen, zijn er later bijgeplaatst vinden we later op google.
Nu vinden wij molens altijd wel leuk dus we schieten er wat plaatjes van en besteden er verder niet zoveel aandacht aan totdat we vlak bij de hierboven genoemde molens zijn.
Dan zien we dat ze inmiddels opgetuigd zijn en op de wapperende vlag lezen we dat het vandaag (en morgen) Nationale molendag is.
Het is er ook gezellig druk met bezoekende mensen.
Nu vinden wij molens altijd wel leuk, maar voornamelijk om er vanaf de buitenkant een foto van te maken en ook nu beperken we ons daartoe.

Bij de eerste aanblik van het gebied hadden we het idee dat het er redelijk rustig was kwa vogels, maar gelukkig is dat bedriegelijke schijn, want we scoren toch een respectabel aantal soorten.
Op de terugweg naar huis zien we vlakbij ons huis, langs de N11, een groot veld vol met echte koekoeksbloem staan.
Daarom stappen we thuis nog even op de fiets om daar wat plaatjes van te schieten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)