2013-12-29 Molenhoek (58 foto's)
20 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: grote kruisbek

Vol.
Op zondag 29-12 gaan we voor de laatste keer dit jaar vogelen. We gaan naar Molenhoek, een klein bos op de grens Gelderland en Limburg.
Hier worden al een tijd grote kruisbekken gespot.
Het gebied lijkt, hoe kan het ook anders, heel erg op Heidstein in Utrecht waar we eerder tevergeefs hebben gespeurd naar deze soort.

We wandelen met kaplaarzen aan door het gebied en dat is geen overbodige luxe. Door het natte weer zijn de paden erg modderig.
Op een gegeven moment komen we in een, zoals Joost dat omschrijft, bel met vogels terecht. Een groep staartmezen, koolmezen en goudhanen trekt fouragerend langs en om ons heen.
Gaaf.

We komen een aantal andere vogelaars tegen en horen dat de grote kruisbekken zich op die plek eerder op de ochtend hebben laten zien.
Dus blijven we daar staan en kijken rond. Kruisbekken zien we niet, maar wel verschillende soorten paddenstoelen.
Na een tijd besluiten we om verder rond te gaan struinen in het gebied en dan zien we een stuk verderop een grote groep vogelaars staan die naar boven staat te kijken.
Ze staan te kijken naar een grote groep kruisbekken en grote kruisbekken. En daar komen we voor.
De vogels zitten boven in larixen en laten zich door de verrekijker prachtig bekijken. Helaas zitten ze zwaar tegen het licht in.
En het licht is toch al niet zo best omdat de voorspelde zon zich nog verschuilt achter een laag sluierbewolking.
We proberen nog om vanuit het bos, met licht mee, betere plaatjes te maken, maar het bos is, ondanks dat het winter is, nog veel te vol met groen.

Als er een sperwer overkomt vliegt de groep kruisbekken op richting de eerste lokatie waar we een tijdje hebben staan wachten.
Ondanks de moeilijke fotos hebben we de soort binnen, dus feliciteren we elkaar.
Inmiddels is het lunchtijd, dus met de boterham in de hand lopen we richting de plek waar de kruisbekken naar toe zijn gevlogen.
We komen een paar 'nieuwe' vogelaars tegen en die leggen we uiteraard uit waar de vogels naar toe zijn gegaan.

kuup - kuup - kuup

Met het kenmerkende geluid van grote kruisbekken komen ze over ons hoofd weer terugvliegen en gaan opnieuw in de larixen zitten.
Op een iets andere plek dan ze eerder zaten. Ook nu is het behelpen met de belichting, dus proberen we het weer vanuit het bos.

Dat wordt beloond, want niet alleen is de zon inmiddels doorgebroken, het bos is hier ook veel minder vol. Er zijn genoeg doorkijkjes met vrij uitzicht op de kruisbekken.
We blijven fotos maken. Net zolang tot we allebei de melding krijgen 'kaart vol'. (ter info: er kunnen ca 550 fotos op een kaart)

Na dit succesvol uurtje gaan we terug naar huis.
Omdat de siberische taling maar een kwartiertje omrijden is, gaan we daar ook nog langs. Omdat de vogel nu in een plas rondzwemt, en niet met zijn kop in de veren tussen smienten zit, lukt het ons om ook hier leuke fotos te maken.
Voldaan rijden we daarna naar huis. 2013 was voor ons, met 44 nieuwe soorten, erg succes-vol.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)


Molenhoek

Driel