2020-07-18 Moerputten (218 foto's)
25 vogelsoorten gespot
15 dagvlindersoorten gespot

Vliegende dobbelsteen

In 2017 hebben wij een big-year vlinders gedaan. Een van de vlindersoorten die we toen op onze (inmiddels imposante) lijst hebben gezet was het pimpernelblauwtje.
Daarvoor moesten we naar de Moerputten omdat dat het enige gebied in Nederland is waar de soort aanwezig is.
Op zaterdag 18 juli vinden we het leuk om weer naar dit gebied te gaan. Uiteraard weer voornamelijk voor het pimpernelblauwtje. Er is wel een verschil met 3 jaar geleden: er is geen druk om de soort te scoren.
Ten eerste omdat we de soort al hebben en ten tweede weten we nu waar ze zitten en dat het zo goed als zeker is dat dat scoren wel gaat lukken.

Ondanks dat is een deel van de wandeling wel spannend voor met name Jolanda. Die is namelijk niet zo blij met de waarschuwing voor de eikenprocessierups.
Ze wil zo ver mogelijk van de nesten met rupsen vandaan blijven, maar dat is met de hoeveelheid eikenbomen die op het voormalig spoorbaantrace staan een onmogelijke opgave.

Zoals gezegd is het scoren van het pimpernelblauwtje in dit gebied geen uitdaging omdat het nu het vliegseizoen is en dat blijkt ook als we bij het juiste veldje met grote pimpernel aankomen.
Het ene na het andere pimpernelblauwtje fladdert langs. We zien ze snoepen van de bloeiende grote pimpernel en eitjes afzetten op de nog gesloten pimpernelknoppen.
Een van de exemplaren is zo vriendelijk om uit het afgeschermde gebied te vliegen om vlak naast ons op een grashalm te gaan zitten, waardoor we met de macrolens foto's kunnen maken.

Het valt ons op dat deze en een aantal andere is gemarkeerd met stippen. We zien een exemplaar met 1 stip en een exemplaar met 6 stippen. Net vliegende dobbelstenen.
Het doel van deze markering is ons niet helemaal duidelijk. Mogelijk de vlindervariant van de pootring bij vogels, dus voor herkennen van individuele exemplaren.

Als we weer thuis zijn lijken we gelukkig geen last te hebben gehad van de jeukharen van de eikenprocessierups maar voor de zekerheid gooien we alle wandelkleding in de wasmachine en spoelen we onszelf ook af.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)