2017-07-05 Moerputten (232 foto's)
21 vogelsoorten gespot
20 dagvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: pimpernelblauwtje
8 nachtvlindersoorten gespot

Op zoek naar de filmster

Op woensdag 5 juli gaan wij naar een natuurgebied in Noord Brabant met de naam Moerputten.
Bij het begin van de wandeling staat een bord waarop wordt uitgelegd dat het pimpernelblauwtje een van de hoofdrollen speelde in de natuurdocumentaire 'Holland, natuur in de delta'.
Die filmster is de reden dat we dit gebied hebben uitgezocht.

Het pimpernelblauwtje, een beschermde vlindersoort, komt in Nederland alleen nog voor in dit natuurgebied en daar zijn ze (terecht) erg trots op.
Er zijn diverse projecten gaande om de soort van uitsterven te behoeden zoals het LIFE+ Nature project Blues in the Marshes.
In het LIFE+ Nature project Blues in the Marshes zetten Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, De Vlinderstichting, Waterschap Aa en Maas en de gemeente Heusden zich samen in om zeldzaam geworden blauwgraslanden te herstellen.
Doel is om hiermee het leefgebied van bedreigde dieren en planten te verbeteren en te vergroten, waaronder de vlindersoort pimpernelblauwtje.

Aan het begin van de wandeling komen we eerst iets anders bijzonders tegen, namelijk de Moerputtenbrug
De 600 meter lange spoorbrug is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed uit de 19e eeuw en is na een jarenlange renovatie opengesteld voor wandelaars.
De kans dat je door een trein wordt aangereden is gelukkig 0%.
Het is wel een grappig effect om via een spoorbrug over de moer(as)putten te lopen.

Na het passeren van de brug gaan we het echte natuurdeel in, en daarbij komen we vrij snel een mooie bloemenweide tegen waar we grote pimpernel zien bloeien.
Daar speuren we natuurlijk intensief of we onze wenssoort kunnen vinden, maar we zien helemaal geen blauwtjes vliegen.
Als we na een kwartier besluiten om door te lopen komt er opeens een blauwtje langs dwarrelen die mooi dichtbij op een grote pimpernel gaat zitten en een eitje afzet.
Bam, wenssoort gescoord.
Na een minuut of 5, waarin wij natuurlijk de nodige foto's van haar maken, fladdert de vlinder verder het veld op en daarom vervolgen wij de wandeling.

Een stuk verderop komen we bij het zogeheten bijenveld waar een vlonder is gebouwd inclusief informatieborden over het pimpernelblauwtje.
Daar zien we er een flink aantal vliegen, maar allemaal vrij ver weg. Van een zo een ver weg exemplaar lukt het ons om een foto te maken.
Gelukkig hebben we iets eerder, bij onze eerste waarneming, betere foto's kunnen maken.

Een paar honderd meter verderop staan een paar eikenbomen en daar zien we heel veel eikenpages vliegen die op de naastgelegen struik landen om daar te foerageren.
Voor Jolanda extra leuk omdat zij deze soort niet eerder goed heeft kunnen zien. Laat staan fotograferen. Dat haalt ze uiteraard even in.

Daarna vallen we met onze neus in de boter als we bij een veld komen dat vol staat met grote pimpernel en waar het barst van de pimpernelblauwtjes.
Van een lokale wandelaar horen we dat tot vorig jaar het veld via speciaal uitgezette paden bewandeld mocht worden.
Omdat men zich niet aan de padgrenzen hield is het veld dit jaar afgesloten met een afrastering: een rij palen met daarover een staaldraad.
Gelukkig groeien de grote pimpernels tot aan de afrastering en komen de pimpernelblauwtjes zo dichtbij dat er met de macrolens gewerkt kan worden.
De palen van de afrastering blijken dan een handig steunpunt te zijn.
We kunnen bij dit veld wel zeggen dat we de filmster gevonden hebben.

Als Oscar op donderdag druk bezig is met het verwerken van de vele foto's gaat zijn vogelalert af: kwak aan de andere kant van Alphen aan den Rijn.
Hij onderbreekt even het verwerken en zet de kwakken (het zijn er zelfs 2), en nog wat vlinders in de tuin, op de foto en op deze pagina.
Op vrijdag zet hij in Meijendel de keizersmantel en als bonus ook nog twee boomkikkers op de foto en op deze pagina.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


5-7-2017: Moerputten

6-7-2017: Alphen aan den Rijn

7-7-2017: Meijendel