2020-10-17 Millingerwaard (218 foto's)
46 vogelsoorten gespot

Onbewust

Tijdens onze lunch doordeweeks kijken we steeds naar een aflevering van Vroege Vogels. Daar werd op een gegeven moment de Millingerwaard in beeld gebracht.
Toen wij op 22 augustus naar een Klein Waterhoen stonden te kijken werd er in die Millingerwaard een citroenkwikstaart, voor ons een nieuwe soort, ontdekt.
We konden die dag niet naar de Millingerwaard, maar beide gebeurtenissen zorgen er wel voor dat we nieuwsgierig zijn naar het gebied en daarom gaan we op zaterdag 17 oktober op verkenningstocht.

Na een rit van ruim 1,5 uur parkeren we de auto op parkeerplaats De Lange Paol. We zijn de 2e auto op deze parkeerplaats en het gebied is heel erg groot dus we zijn niet bang dat we last krijgen van zogeheten coronadrukte.
Dat klopt gelukkig ook, want in de 5 uur dat we er rondwandelen komen we ca 20 mensen tegen die we steeds op ruime afstand (kunnen) passeren.
In eerste instantie zien we heel veel aalscholvers en grote zilverreigers, maar gelukkig wordt het aantal soorten steeds groter en groter naarmate we verder door het gebied struinen.
Tijdens de lunch, die we op een omgevallen boomstam nuttigen, ziet Oscar een (helaas wat verre) groene specht.
Ondanks de afstand komt hij toch herkenbaar op de foto en daar zijn we wel blij mee want die hebben we dit jaar tot nu toe alleen maar (te regelmatig) gehoord.

Als we bijna weer terug bij de auto zijn maakt Jolanda een overzichtsplaatje van een groep vogels die op een zandplaat in de zandafgraving zit.
Zulke overzichtplaatjes maakt ze wel vaker en Oscar is daar nooit zo blij mee want die wil graag de vogelsoorten los van elkaar hebben en niet door elkaar.
Daarom gebruiken we dat soort fotos vaak niet of als sfeerplaatje, maar vandaag is hij er wel blij mee.
Bij het opvoeren van de bewerkte fotos ziet hij dat er tijdens onze aanwezigheid ook een zeldzame roodhalsgans is gemeld op een plek waar we zowel op de heenweg als terugweg langs gelopen zijn.
En precies op die plek heeft Jolanda het overzichtsplaatje gemaakt.
Nadat we die foto beter hebben bestudeerd blijkt dat Jolanda totaal onbewust de roodhalsgans op de foto heeft gezet en dat is toch een leuke bonus.
Oscar gaat nu wel vaker te horen krijgen dat ovezichtsplaatjes best wel nuttig zijn.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)