2021-10-09 Maasvlakte (76 foto's)
16 vogelsoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: aziatische roodborsttapuit en swinhoes boszanger

Dubbeltwitch

Zaterdag 9 oktober wordt onze zwager 75 jaar en daarmee moeten we hem natuurlijk gaan feliciteren.
Nadat we hem een hand hebben gegeven en koffie met een lekker stuk gebak genuttigd hebben en allerlei nieuwtjes hebben uitgewisseld gaan we vogelen.

In eerste instantie hadden we het plan om een wandeling te gaan maken over het vlakbij gelegen Lentevreugd, maar door de ontdekking van 2 zeer zeldzame vogels op de Maasvlakte veranderen we dat plan.
Allebei die soorten zijn namelijk nieuw voor onze levenslijst en voor het gemak zitten ze in hetzelfde bosjescomplex.

Onderweg naar dit bosjescomplex passeren we, ook op de Maasvlakte, een grote groep vogelaars die ergens naar kijkt. We stoppen even en Jolanda vraagt wat ze in beeld hebben.
Dat blijkt een kleine vliegenvanger te zijn. Ook zeldzaam, maar gelukkig hebben we die al dus we rijden door naar ons doel.

Iets over tweeen parkeren we de auto en zien een grote groep vogelaars bij het bosjescomplex staan.
Als we daar aankomen hebben we meteen de eerste zeldzaamheid in beeld: de aziatische roodborsttapuit.
Deze lijkt zowat handtam en komt zo nu en dan zo dichtbij dat Oscar een stap achteruit moet doen omdat de vogel binnen de minimale scherpstelafstand van zijn lens (3,5 m) komt.
Dat is een luxeprobleem dat we graag hebben.

Nadat we een leuke serie van deze eerste nieuwe soort hebben gemaakt kijken we of we de tweede nieuwe soort ook zo makkelijk kunnen scoren.
Aan de andere kant van het bosje waar de aziaat op foerageert lopen een aantal mensen te wijzen en te fotograferen, dus Oscar loopt daar snel naar toe en kan door hun aanwijzingen net aan 1 foto maken van de swinhoes boszanger voordat deze in het bosje verdwijnt en kwijt is.
Daarna duurt het een uur voordat het vogeltje een heel eind verderop weer teruggevonden wordt. In dat uur zetten we de aziaat nog maar een paar keer op de foto.
De boszanger beweegt zich op de nieuwe plek wat behoedzaam door de struikjes en is steeds maar heel kort in beeld. Gelukkig een paar keer net lang genoeg om een leuke serie plaatjes te schieten.

Na deze succesvolle dubbeltwitch lopen we nog een rondje langs de dijk waar Jolanda op zoek gaat naar zeldzame plantjes en we nog wat vogelsoorten erbij scoren en daarna gaan we terug naar de plek van de kleine vliegenvanger.
Die zit eerst wat ver weg, maar komt gelukkig langzaam steeds dichterbij. Zodanig zelfs dat we een nieuwe soortenfoto hebben.
Onderweg naar huis stoppen we even om een mooie zonsondergang te fotograferen waarmee we deze leuke dag extra mooi afsluiten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)