2014-04-30 Maasvlakte (63 foto's)
23 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: steppeklapekster

Koninginnedag?

Op 30 april is het onze roostervrije dag en wij hebben gepland om naar de Maasvlakte te gaan om de daar net aanwezige steppeklapekster te twitchen.
In november 2012 waren we voor die soort net een dag te laat op Texel en in 1994 kwamen we kwa vogels niet verder dan het herkennen van een merel. Vaker is hij niet in Nederland waargenomen.

De planning loopt echter een beetje anders doordat bepaalde programmatuur op het werk denkt dat het vandaag nog Koninginnedag, dus een feestdag, is. Dat levert nogal vroeg een storingsmelding op die eerst moet worden opgelost.
Gelukkig is de schade beperkt en vertrekken we met maar een half uur vertraging naar de Maasvlakte.
Normaal was het op Koninginnedag altijd stralend weer, maar die dag is niet meer, dus ook het weer valt erg tegen. Het is bijna mistig.

Op de Maasvlakte is het even uitzoeken waar we het beste kunnen parkeren en daarna lopen we langs het water naar de vindplek van de steppeklapekster.
Als we een paar vogelaars zien staan lopen we de dijk op en zien dan vanuit een auto handgebaren naar een plek waar we bijna doorheen wilden lopen.

Daar zit het beestje dus. We gaan rustig op een steen zitten genieten van de vogel en maken, ondanks de wat grote afstand, toch leuke fotos en een filmpje.
Als de vogel steeds verder van ons vandaan fladdert, lopen we naar de andere vogelaars in de hoop dat hij daar dichterbij komt. Helaas blijft de afstand net zo groot.
Net als we weer terug naar de auto lopen, vliegt de vogel naar een struik vlak bij ons en Oscar gaat (samen met een andere vogelaar) meteen op de grond liggen.
Niet omdat ze bang zijn, maar omdat ze op die manier wat mooiere fotos kunnen maken.

Daarna rijden we weer terug naar Alphen, maar niet meteen naar huis. We gaan even zoeken in het gebied Heempark of we de daar gemelde kwak kunnen vinden.
We lopen daarbij langs het ooievaarspad en dat is een terechte naam, want er zitten meerdere nesten met ooievaars. Een restant van de ooievaarskolonie die hier vroeger was.

Vandaag is er geen plattegrond van een wandeling, want die hebben we niet echt gemaakt. Het is een twitch met bijvangst.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)


Maasvlakte

Heempark