2019-06-16 Loozerheide met een vleugje Hatertse vennen (57 foto's)
10 vogelsoorten gespot
4 libellensoorten gespot
2 vlindersoorten gespot

Stap voor stap

Terwijl wij op zondag 9 juni genieten van o.a. baardmannetjes worden er op diverse plekken in Nederland zadellibellen gevonden.
Een soort die we wel hebben, maar waarvan de soortenfoto wel heel veel verbetering kan hebben. Op waarneming.nl komen van de ontdekte zadellibellen likkebaardend mooie foto's langs.
Ook op 10 juni, 2e Pinksterdag, worden er heel wat zadellibellen gespot en her en der fantastisch op de foto gezet. Maar dan hebben wij leuke andere verplichtingen.
Voor Oscar reden om op dinsdag 11-6 naar de Hatertse Vennen bij Nijmegen te rijden. Als de zon doorbreekt komt er zowaar een zadellibel in beeld. Helaas wat ver weg.
Het lukt om de zadellibel op de foto te zetten en de soortenfoto wordt er (lichtjes) mee verbeterd, maar het is nog niet wat we graag zouden willen.

Het gezegde is dat de aanhouder wint en daarom gaan we op zondag 16 juni naar de Loozerheide. Een deel van de eerder genoemde fantastische foto's zijn daar gemaakt.
Onderweg naar de plas wordt met name Jolanda redelijk afgeleid door allerlei mooie bloeiende planten die natuurlijk op de foto moeten.
Als we bij de plas aankomen herkent Oscar een libelaar die hij vorig jaar op Texel bij onze 1e zadellibel is tegengekomen.
Jan Katsman verteld dat hij een kwartier voor wij aankwamen een langsvliegende zadellibel aardig op de foto heeft gezet. Aangezien hem dat op Texel niet is gelukt is dat voor hem wel fijn.
Nu wij nog.

Gelukkig duurt het niet eens zo heel lang voor ook wij een dichtbij langsvliegende zadellibel op de foto kunnen zetten waarmee we de soortenfoto heel erg verbeteren.
Nog geen 10 minuten later gaat er een zadellibel aan een plant hangen waardoor we nog mooiere foto's kunnen maken. En zo verbeteren we stap voor stap de soortenfoto.
Daarna zien we best wel regelmatig een of meer zadellibellen hard langs zien vliegen maar daar kunnen we helaas geen foto's van maken. Na bijna een uur komt er een koppeltje langs dat vlak voor ons gaat eileggen.
Helaas doen ze dat steeds maar kort en met 10 man die daar een foto van wil maken zijn we een paar keer net te laat.
Na een paar seconden vliegen ze weer een stukje door en leggen daar weer een paar eitjes en wij lopen braaf een stukje mee totdat ze uiteindelijk wat langer blijven hangen en we een leuke serie foto's kunnen maken.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Hatertse vennen

Loozerheide