2019-01-21 Lockhorsterbos (60 foto's)
29 vogelsoorten gespot

Het geheim van de smid(se)

Op maandag 21 januari is het prachtig zonnig weer.
Omdat er voor dinsdag een flinke hoeveelheid sneeuw wordt voorspeld, en ik niet weet wat voor na-effect dat op woensdag heeft, ga ik daarom vandaag op pad.
Ik kies voor het Lockhorsterbos waarbij ik natuurlijk verwacht de bosuil weer op de jaarlijst te zetten.

Aanwezige hondenuitlaters (de hond mag vrij wandelen in het Lockhorsterbos, dus het is een populaire uitlaatplaats) vertellen me spontaan dat ze de bosuil van de 1e boom al een tijd niet meer gezien hebben.
En dat je voor de bosuil van de 2e boom geluk moet hebben omdat die er vaker niet dan wel zit.
Vandaag is mbt de bosuil in ieder geval niet mijn geluksdag want hij zit er niet.

Verder zie ik nog wel aardig wat andere vogelsoorten waaronder vinken. Heel veel vinken, en dat voornamelijk door de loslopende honden.
Ik sta op een gegeven moment een groepje van wat ik denk 10 vinken, die tussen de blaadjes aan het foerageren zijn, te bekijken, als er een loslopende hond door diezelfde blaadjes rent.
Daardoor vliegen er minstens 50 vinken op. Die had ik anders nooit gezien.

Aan het eind van de wandeling zie ik een grote bonte specht gebruik maken van een spechtensmidse. Ik had daar wel van gehoord, maar het nog nooit echt gezien.
In de winter voedt de grote bonte specht zich vooral met plantaardig voedsel zoals zaden van naaldbomen.
Hiervoor klemt de specht de kegelvrucht in een spleet in een boom, de zogenaamde 'spechtensmidse', om vervolgens de zaden er uit te hakken.

Omdat er nog een flink stuk dag over is besluit ik ook even naar vogelplas Starrevaart te rijden.
Als ik daar aankom blijkt dat het nog steeds niet mijn geluksdag te zijn want de plas is bevroren.
Meestal is er dan rondom de hut een stuk open water waardoor de vogels juist dichtbij zitten, maar vandaag is het ook rondom de hut bevroren en is er midden op de plas een open stuk en daardoor zitten de vogels te ver weg.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)