2016-03-12 Limburg - Munningsbos+Maasoever+Encigroeve (123 foto's)
38 vogelsoorten gespot

Verkeerde kant

Vandaag, 12 maart 2016, gaan we naar Limburg.
Hier zijn we al 2 keer eerder geweest onder begeleiding van Birdingbreaks.nl, maar inmiddels vinden we dat we groot genoeg zijn om zelf in Limburg te vogelen.

We beginnen in het Munningsbos. In dat bos kunnen 5 soorten spechten worden waargenomen.
Bij de eerdere bezoeken aan dat bos zijn wij nooit verder gekomen dan 1 soort op de foto.
Vandaag horen we in ieder geval 4 soorten waarvan we er 3 zien en we kunnen er daarvan 2 op de foto zetten.
Voornamelijk de waarneming van de zwarte specht is voor ons erg speciaal. Die hadden we tot nu toe wel al 2 keer eerder gezien. Maar niet overtuigend.
Jolanda 1 keer terwijl hij als een streep van haar afvloog en Oscar 1 keer terwijl hij als een streep (erg ver) langsvloog.
En vandaag zien we deze specht bijna een half uur lang af en aan vliegen bij zijn nestboom. Man wat gaaf.

Daarna gaan we naar het grindgat Oost-Maarland aan de maasoever.
Daar valt het kwa soorten een beetje tegen.
Gelukkig maakt een grote groep van wel 100 putters en een fuut die een ogenschijnlijk 'maatje te groot vis' verorbert, de wandeling erg leuk.
Hier horen we de 5e spechtensoort van vandaag en we krijgen ook heel even een blik op hem, maar de groene specht schiet te snel naar de verkeerde kant van de boom en komt daarna niet meer in beeld.

Daarna gaan we naar de Encigroeve in de hoop de oehoe aan de uilenlijst van dit jaar toe te voegen.
Ondanks dat we alle ribbeltjes en gaten van de zichtbare groevewand meerder keren afzoeken krijgen we geen uil in beeld.
Misschien zit hij aan de verkeerde kant van de groeve.
De dag wordt heel leuk afgesloten door een grote groep kepen en vinken die lekker dichtbij in de struiken zit, en soms nog dichterbij een slokje uit een plas komt drinken.

Als we 's avonds de waarnemingen opvoeren bij waarneming.nl zien we dat we eigenlijk naar de verkeerde kant van Nederland zijn gegaan.
In de loop van de ochtend werd in Groningen de Amerikaanse tafeleend weer gemeld. Die soort is nog niet eerder in Nederland gespot, dus voor iedereen een nieuwe soort.
Tot nu toe kwam hij alleen maar in beeld bij harde zuidwestenwind, dus het was erg onverwacht dat hij met het prachtige weer van vandaag opeens in beeld was.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de Munningsbos, Maasoever, Encigroeve wandeling; Google Map van de autorit)


Munningsbos

Maasoever

Encigroeve