2015-03-15 Limburg - Onderste bos+Maasoever+Vijlenerbos (103 foto's)
37 vogelsoorten gespot

Op 13, 14 en 15 maart hebben we via birdingbreaks een vogelweekend Limburg gedaan.

Ook op dag 3 van deze trip staan we op tijd op omdat we, nog voor het ontbijt, om 7 uur vertrekken voor een wandeling in het Onderste bos.
Het weer is vanmorgen nog iets minder dan gisterochtend. Het regent zelfs licht.
Het bos bevindt zich min of meer op loopafstand, maar het is zonde om tijd en energie te verspillen aan die wandeling, dus gaan we toch met het busje.
Jos heeft op advies van Laurens een app met vogelgeluiden gedownload en hij speelt op een gegeven moment een vuurgoudhaantje af.
In no time zit er een echte vuurgoudhaan vlak bij ons met een 'wie durft het om mijn territorium te betreden' mentaliteit.
Mede door de regen kost het teveel moeite om fotos te maken. Het vogeltje is te snel. Jammer, want hij zat mooi dichtbij.

Na het ontbijt gaan we naar het grindgat Oost-Maarland aan de maasoever.
Ietsje zuidelijker van hier wordt de Maas de grens tussen Belgie en Nederland, maar bij Maastricht loopt de grens helemaal om de standsgrens heen zodat Maastricht in Nederland ligt.
Ook hier blijkt weer dat Minie scherpe ogen heeft. Zij ziet als eerste een paar zomertalingen en als ze over de Maas heen staat te turen zegt ze heel droog:
'Is er iemand die een ijsvogel wil zien'. Aan de overkant is een paartje ijsvogels bezig met nestbouw in de oever van de Maas, en daar blijven we een tijdje van genieten.

Na deze wandeling rijden we naar het Vijlenerbos en nuttigen op de P-plaats onze lunch. Die lunch wordt wat onrustig als er op een van de bomen vlakbij een kortsnavelboomkruiper ontdekt wordt.
Dat is erg prettig, want het is een van de redenen om naar dit bos te gaan. Deze soort komt voornamelijk in Limburg voor, dus het zou jammer geweest zijn als we zonder die soort hadden moeten vertrekken.
Als we de lunch op hebben, gaan we nog een wandeling maken. Hierbij valt voornamelijk de 'schade' op die wilde zwijnen bij bomen maken op zoek naar voedsel.
Vlak voor we weer bij de auto zijn, horen Laurens en Arjan een middelste bonte specht vlakbij, en na wat zoekwerk blijken er zelfs twee te zitten die zich ook nog mooi laten fotograferen.
Voor Laurens is dit dubbel geluk, want ook die soort hoor je te scoren als je in Limburg bent en dat had hij nog niet.
Helaas voor ons is er vandaag geen groene specht gezien (noch gehoord), dus wij moeten het weekend afsluiten zonder deze wenssoort.
We hebben dit weekend de 2015-lijst met 7 soorten uitgebreid. Daarvan zijn er 3 die je voornamelijk in Limburg vindt; dat is dus een per dag en daarmee zijn wij erg tevreden.

Vandaag worden er door de hele groep 62 soorten gezien/gehoord en daarvan zetten wij er 37 op de foto.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)