2015-03-13 Limburg - Encigroeve (67 foto's)
19 vogelsoorten gespot

Op 13, 14 en 15 maart hebben we via birdingbreaks een vogelweekend Limburg gedaan.

Op dag 1 van deze trip rijden we naar Epen waar het hotel staat. Het weer is prachtig en we zijn mooi op tijd, dus na het inchecken wandelen we rond de tuin en zetten wat vogels en de alom aanwezige maretak op de foto.
Daarna gaan we in de tuin zitten in afwachting van de rest van de groep. We horen en zien een groene specht langsvliegen die in een den in de tuin land en uit het zicht verdwijnt.
Ondanks intensief speuren zien we hem pas weer als hij, met zijn kenmerkende lachende roep, de den weer uitvliegt.
Het lukt ons niet om een foto te maken en dat is jammer, want deze specht is een van onze wenssoorten van dit weekend.

Nadat we met de gids, Arjan van Egmond, en de rest van de groep handen geschud hebben, beginnen we het vogelweekend met koffie en een heerlijk stuk Limburgse vlaai.
Arjan komt uit Katwijk en is dus een regiogenoot. Hij omschrijft zichzelf als iemand die vogelen niet als hobby heeft, maar als passie.
Als er een bijzondere vogel getwitcht kan worden is het voor hem geen vraag of hij gaat. De dwang om te gaan is er gewoon.

Onze enige bestemming vandaag is de Encigroeve waar de oehoe broedt. Als we vanaf de auto naar de groeve lopen roept Minie opeens 'kraanvogels'
Het duurt even voordat de rest van ons de grote groep kraanvogels die aan komt vliegen ook in beeld heeft. Dat Minie over haviksogen beschikt blijkt de rest van het weekend wel vaker.
Wij zijn erg blij met deze ontdekking want dat is ook een van de wenssoorten. Op waarneming.nl hadden we eerder deze week meldingen gezien van de voorjaarstrek van kraanvogels en om daar wat van mee te maken moet je in Limburg zijn.
Gelukkig zijn we nu op het juiste moment op de juiste plek en genieten van de vogels die langzaam aan dichterbij komen en redelijk dichtbij rond beginnen te cirkelen om op de thermiek hoogte te winnen.
Uiteindelijk vliegen ze in formatie verder door naar het noordoosten.

Bij het uitkijkscherm van de oehoe is deze niet op de 'standaardplek' te vinden. Gedurende een hele tijd speuren we de wand af en daarbij zien we nog een keer (erg ver weg) een groep kraanvogels overkomen.
Na een minuut of 20 vind Arjan hem via de telescoop gelukkig. De oehoe zit bijna helemaal achteraan achter een klein boompje in een kleine nis.
We lopen langs de groeve door tot we hem mooi in beeld hebben en leuke plaatjes kunnen maken. Na een kleine 10 minuten loopt de oehoe wat hoger de nis in.
Als hij daar eerder was gaan zitten, dan had Arjan hem nooit gevonden.

Daarna wandelen we nog even achter de groeve langs in de hoop daar nog wat van de kraanvogeltrek mee te maken.
We zien geen kraanvogels, maar horen wel weer een groene specht en zien hem zelfs wegvliegen uit het gras. En weer lukt het niet om een foto te maken.

Als we weer bij het hotel zijn ziet Jolanda, vlak voordat Arjan het busje het parkeerterrein opdraait, een hele grote groep kraanvogels vliegen.
Iedereen valt snel de auto uit en in het licht van de ondergaande zon genieten we van zeker 300 kraanvogels die onze kant op vliegen en ons weer trakteren op een rondje om thermiek te winnen.
Als ze uiteindelijk naar het noordoosten verdwijnen laten ze zich nog even goed horen. Een prachtig einde van deze dag.

Vandaag worden er door de hele groep 31 soorten gezien/gehoord en daarvan zetten wij er 19 op de foto.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze dag)