2018-06-24 Libellenreservaat (165 foto's)
33 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: dougalls stern

Mr Woudaap

In het begin van de zomer is het vaak komkommertijd met vogels en daarom gaan we op zondag 24 juni (lekker dichtbij) naar het libellenreservaat op het voormalig floriadeterrein in Zoetermeer.
De vorige keer dat we daar waren scoorden we een mooie groene specht en we hopen dat we dit keer weer dat geluk hebben.

Maar we beginnen waar we de laatste wandeling eindigden, namelijk het populierenbosje bij de Zevenhuizerplas. Een nieuwe poging voor de woudaap.
Terwijl wij de auto afsluiten stapt er vlakbij ons een andere vogelaar uit zijn auto die door Oscar herkend wordt als Chris van Rijwsijk.
Oscar leest (on)regelmatig zijn blog.
In een van zijn blogs schrijft Chris dat hij van alle vogelliefhebbers de meeste woudapen in Nederland heeft gefotografeerd.
We maken even een praatje met mr woudaap en omdat hij meer ervaring heeft met dit gebied en de woudapen dan wij, leren we een hoop van dat gesprek.
Terwijl wij een maffe zwaan aan het fotograferen zijn horen we achter ons een fotograaf zeggen: 'daar vliegt er een'. Het ging voor hem en zeker voor ons te snel voor een foto, en na een tijdje wachten besluiten we om een rondwandeling te maken.
Dat levert leuke plaatjes op. Als we weer terug bij af zijn wachten we nog een tijdje of er misschien nog een woudaap in beeld komt en daarna gaan we naar het libellenreservaat.

In het libellenreservaat zien we meer andere soorten dan libellen en dat heeft een beetje te maken met het feit dat de beste lokatie voor libellen tijdelijk is afgesloten.
Helaas is de groene specht niet een van die andere soorten.

Als ik thuis de fotos van deze dag aan het verwerken ben krijg ik 2 alerts binnen.
Redelijk dichtbij zat een kleinste jager. Helaas kwam dat alert pas binnen nadat de vogel gevlogen was.
Een heel stuk verder weg zit een dougalls stern, maar die is al een tijd uit beeld en mogelijk ook gevlogen. De dougalls stern wordt in de vroege avond weer terug gevonden, maar dan hebben wij geen puf meer om te gaan.
Op maandagochtend komt er gelukkig een alert binnen dat de dougalls stern er nog is. Er staan leuke fotos bij, dus Oscar vertrekt richting Camperduinen.
Als hij daar om 10:00 aankomt staan er de nodige vogelaars met elkaar te praten. Dat is nooit een goed teken want dan is de vogel niet in beeld. Dat blijkt te kloppen. Sinds 8:39 is de vogel niet meer gezien.
Oscar kan niets anders doen dan afwachten en speuren en hopen dat iemand (of hij) de vogel weer terugvind en dat is gezien de temperatuur(16 C) en de gure wind geen pretje. Vogelen is soms afzien.
Om iets voor twee uur wordt de vogel weer teruggevonden. Helaas is dan inmiddels de zon doorgebroken. Voor de temperatuurervaring is dat wel prettig, maar er onstaat ook veel warmtetrilling boven het schelpeneilandjes waar de stern zit.
En de lokatie waar hij nu zit is (in tegenstelling tot de leuke fotos van vanmorgen) in redelijk tegenlicht. Het lukt om een herkenbare foto te maken, dus de soort is gescoord en dat telt.
Daarna wacht Oscar nog een half uur af of de dougalls stern misschien nog verhuisd naar dezelfde plek als vanmorgen en als dat niet gebeurd gaat hij naar huis.
Later blijkt dat het tot een uur of vier duurt voor de vogel dat uiteindelijk wel doet. Uiteraard baalt Oscar wel dat hij niet nog langer heeft gewacht.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Populierenbosje

Libellenreservaat

Camperduinen