2012-07-12 Lepelaarplassen - Kwelzone (53 foto's)
31 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: woudaap

Op 11-7 en 12-7 moeten we voor het werk in Lelystad zijn. Heen en weer rijden naar Alphen is niet zo prettig, daarom blijven we overnachten in een hotel in Lelystad.
We hopen op tijd klaar te zijn en dan naar de Kwelzone bij de Lepelaarplassen te kunnen. Een ritje van nog geen 20 minuten.
Daar zitten nog steeds woudapen. We zijn hier eind mei al tevergeefs geweest en tijdens de wandeling bij de Rottemeren lukte het ook niet.
Omdat de vogels nu jongen hebben die ze moeten voeren worden ze regelmatig gezien.
Het mannetje of vrouwtje vliegt dan vanaf de broedplaats naar een meer open plek en gaat daar vlak boven het water met zijn poten stevig om het riet geklemd wachten tot er een vis langs zwemt.

Op woensdag wordt het helaas iets later dan we gepland hadden, maar uiteindelijk kunnen we naar de Kwelzone.
We vertrekken met een heerlijk zonnetje uit Lelystad en rijden een aardig buienfront tegemoet. Bij de Kwelzone aangekomen barst er een hevige onweersbui open boven ons hoofd.
Wachtend in de auto tot de bui voorbij is zie ik in de spiegel het eind van de regenboog op de weg. Maar we komen hier voor de woudaap en niet voor de pot goud.
Na 10 minuten is de bui voorbij en gaan we op 'jacht'.
Ik had gehoopt dat de woudaap na de bui wel druk aan het fourageren zou gaan, maar helaas. In het half uur dat we daar zijn zien we een aantal vogels, waaronder een minivlucht regenwulpen, maar geen woudaap.

Op donderdag zijn we gelukkig wel op tijd klaar en gaan we weer naar de Kwelzone. Dit keer blijft het droog.
We bivakkeren ons bij een plek waar de woudaap volgens waarneming is gezien. Terwijl we een beetje de rietkraag afturen komt een andere vogelaar naar ons toelopen en hij verteld ons dat hij eergisteren de woudaap een stukje verderop heen en weer heeft zien vliegen.
Met zijn drieen lopen we naar die plek als hij plotseling zegt: 'daar gaat ze'. Ik kan in de 10 seconden dat ze in beeld is 7 foto's maken waarvan er 3 redelijk tot goed gelukt zijn. Wow.
Nu ik de woudaap echt gezien heb valt me pas op hoe klein deze is. Met een formaat net iets groter dan een merel is het de kleinste reigersoort van Europa.
We blijven nog een half uur staan wachten op de terugvlucht. Omdat wij duidelijk geen reigergeduld hebben geven we het op en gaan nog een stukje wandelen en andere vogeltjes spotten.

Als we later weer terugkomen verteld de andere vogelaar dat hij het mannetje ook nog een keer heel kort in beeld heeft gehad. Nog korter dan het vrouwtje. Op zich hebben we dus niet zoveel gemist.
Integendeel want we hebben een leuk aantal andere vogels gespot.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)