2020-05-13 Lentevreugd (222 foto's)
49 vogelsoorten gespot

Triplet

Nu de coronamaatregelen versoepelt zijn kunnen we op woensdag 13 mei, Jolanda haar roostervrije dag, naar een ander gebied dan het Zaans Rietveld.
We kiezen voor Lentevreugd. Als we daar aankomen zijn we wel verbaasd dat het parkeerterrein toch afgesloten is, maar gelukkig mag je er als wandelaar wel gewoon in en kunnen we op de parralelweg parkeren.

We zijn ook verbaasd dat het begint te spetteren. In eerste instantie lijkt het bij een paar spetters te blijven, maar helaas gaat het toch even serieus regenen.
We kiezen ervoor om onder de aanwezige mega-eik te schuilen. Het voordeel daarvan is dat we toch foto's kunnen blijven maken.
Gelukkig stopt het vrij snel met regenen en kunnen we verder.

Als we het dijkje oplopen in de hoop een blauwborst te spotten zien we een blauwe reiger overvliegen. Wel de juiste kleur, maar niet de juiste soort.
Een paar minuten later zien we een grote zilverreiger opvliegen en vlak daarna een purperreiger. Wow, een triplet aan grote reigers vlak na elkaar.
En we zien ook nog 2 blauwborsten in de rietkraag, dus we zijn tevreden.

We worden helemaal tevreden als we halverwege de wandeling een vrouwtjeskoekoek in beeld krijgen want daarmee hebben we allebei de wenssoorten voor dit gebied gescoord.
Een stuk verderop krijgen we ook nog, zij het wat ver weg, een mannetjeskoekoek voor de camera.

Gedurende de hele wandeling vliegen er constant gierzwaluwen boven ons hoofd. Tientallen vliegen er in het gebied rond.
Soms hebben we zelfs het idee dat er muggen op onze caps moeten zitten want ze komen dan erg laag langs vliegen. Dat levert regelmatig leuke plaatjes op.
Als we weer bij het plasje bij het dijkje terug zijn zien we een hele groep zwaluwen vlak boven het water jagen.
Het lukt Oscar zowaar om van alle 4 de soorten die er jagen een (of meerdere) foto's te maken, dus we hebben ook nog een kwartet aan zwaluwen gescoord vandaag.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)