2015-04-22 Lentevreugd (142 foto's)
46 vogelsoorten gespot

Geen lente vreugd op Lentevreugd

Op woensdag 22-4 is onze bestemming het gebied Lentevreugd. Op waarneming.nl hebben we gezien dat daar mogelijk 6 nieuwe jaarlijstsoorten te scoren zijn.
Na de warmtegolf van de afgelopen week valt het weer vandaag erg tegen. Het is zwaar bewolkt en er staat een venijnige wind.
Het is dus beslist geen lente vreugd op Lentevreugd.

Als we net in het gebied zijn worden we benaderd door een nieuwsgierige tiener Schotse hooglander. Gelukkig zoekt hij niet te veel toenadering en sjokt rustig langs ons heen.
In eerste instantie zijn het vooral kneuen en roodborsttapuiten die zich op de struiken laten zien, maar na een uur zien we vlak na elkaar zowaar 2 nieuwe jaarlijstsoorten: rietzanger en grasmus.

Op diverse plekken hoort Jolanda de soort waar we hier het meest op hopen en waar we hier ook de slechtste ervaring mee hebben: sprinkhaanzanger.
Ze hoort hem diep in een hele grote struikenpartij en ze hoort hem ver weg over een waterpartij waarbij we hem heel even zien. In beide gevallen kunnen we geen foto maken.
Rond lunchtijd hoort ze er weer een uit een kleine struikenpartij komen en de vogel komt zelfs heel even boven op een takje zitten, maar voor we de camera hebben kunnen richten verdwijnt hij weer in zijn bosje.
Jolanda is toch in staat om een aantal foto's te maken waarop hij herkenbaar is, dus we hebben ook deze voor de jaarlijst.

Het blijft bij een 50% score want meer nieuwe jaarlijstsoorten zien we niet.
Als we rond twee uur weer bij de auto zijn is er nog niets te zien van de beloofde opklaring. Het is nog steeds geen lente vreugd dus we gaan lekker naar huis, een kop warme soep nuttigen.

Omdat het op dinsdag 21-4 wel lekker weer was, zijn we (lees Oscar, want Jolanda had een avondcursus) na het werk nog even op het Zaans Rietveld gaan kijken en deze pagina begint met de waarnemingen van die avond.
Op donderdag 23-4 is het ook prachtig weer en er komt een melding dat er 4 zeldzame steltkluten op het Zaans Rietveld zijn geland. Bijzonder is dat we zowel de steltkluten als een paartje gewone kluten zien paren.
Dat is dan weer wel lente vreugd.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


Zaans Rietveld

Lentevreugd

Zaans Rietveld