2013-08-04 Lentevreugd (90 foto's)
33 vogelsoorten gespot

Op zaterdag kijk ik even op waarneming.nl en zie dat er een blonde ruiter is gemeld. Voor die soort zijn we vorig jaar al eens drie keer voor niets naar Zeeland gereden.
Als ik lees dat de vogel ver weg zit en moeilijk fotografeerbaar is, besluiten we hem niet te twitchen.
Later in de middag lees ik dat hij dichterbij is gaan zitten en zie ik leuke foto's, maar een overheerlijke beenham voor op de barbeque krijgt toch de voorkeur.

Op zondagochtend gaan we toch maar naar de blonde ruiter aan de rand van Heemskerk.
Van de ca 10 andere vogelaars ter plaatse horen we dat ze hem de hele ochtend nog niet gespot hebben, dus besluiten we om niet te lang te blijven.
We maken wat plaatjes van de wel aanwezige vogelsoorten en lopen dan terug naar de auto.
Maar voordat we daar in stappen maakt Oscar foto's van vlinders die in grote getalen op een prachtige vlinderstruik in een voortuin zitten.
Er zitten vooral veel dagpauwoogen. Dat is ook de vlindersoort die dit weekeind bij de vlindertuintelling op #1 is geeindigd.
De bewoonster die met het heerlijke weer natuurlijk buiten zit, vraagt aan Jolanda waar wij (vogelaars) ook al weer op afkomen. O ja, de blonde ruiter zat hier gisteren, zegt ze vervolgens.
Met de nadruk op gisteren helaas.

Daarna rijden we weer naar Lentevreugd. Bijna op de dag 1 jaar geleden hebben we hier een waterrietzanger getwitched en daar hopen we weer een beetje op en natuurlijk op de (voor ons onvindbare) sprinkhaanzanger.
In eerste instantie zijn het hier ook de vlinders die de meeste aandacht opeisen.
Als we wat verder in het gebied zijn staan we opeens oog in oog met een koppeltje reeen die ons bijna net zo verbaasd aankijken als wij hun. Erg gaaf.

De plas waar de sprinkhaanzanger bij zit, en waar vorig jaar de waterrietzanger zat, staat bijna helemaal droog op een klein stukje na.
Hier groeit nog het nodige riet en daar zien we ook zeker 10 rietzangers door het riet heen schuivelen.
Heel even denken we een waterrietzanger te zien, maar dat blijkt toch een juveniele gewone te zijn (jonge rietzangers lijken bedriegelijk veel op waterrietzangers).

Van een andere aanwezige vogelaar horen we dat de sprinkhaanzanger zich vaak na 4 uur 's middags laat horen.
Omdat het 15:45 is besluiten we nog een half uur te wachten, maar het is en blijft stil in het struikengebied waar de vogel woont, dus uiteindelijk gaan we weer met 'lege handen' naar huis.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)