2015-06-13 Leersumse Veld (92 foto's)
25 vogelsoorten gespot

Wie jarig is trakteert

Op zaterdag 13 juni zijn we door dochter Kirstin en schoonzoon Joost uitgenodigd om haar verjaardag te vieren met een wandeling door het Leersumse Veld.

Als we 's morgens redelijk vroeg aan het ontbijt zitten, krijgen we een whatsapp met de vraag wat buienradar zegt 'want er komen wel erg donkere wolken aan'.
Na een blik op de regenverwachting spreken we een nieuwe tijd af en daarna gaat Jolanda nog even terug naar bed en zet Oscar wat tuinvogels op de foto.

Zelfs op de nieuwe tijd blijkt de regen nog aan te houden, dus we beginnen maar met een kopje koffie in een vlakbij gelegen restaurant.
Ongeveer 3,5 uur later dan de originele planning is de regenzone overgetrokken en gaan we op pad.
Omdat Joost en Kirstin van een paar dagen vakantie genieten in deze omgeving, hebben ze hier al eerder een wandeling gemaakt en ze vertellen dat er de nodige boomvalken boven de plassen op libellen jagen.

En inderdaad krijgen we vrij snel de eerste boomvalk in beeld waar we natuurlijk de nodige foto's van maken. Onderweg zien we er nog twee keer een op libellen jagen. Erg gaaf.
Na een leuke wandeling, in inmiddels zeer aangenaam weer, sluiten we de dag af door gezamelijk pannenkoeken te gaan eten waarna wij weer naar huis gaan.

Daar begint Oscar met het verwerken van de foto's en dan blijkt Kirstin ons op een speciale wandeling getrakteerd te hebben.
De eerste boomvalk die we op haar wandeling hebben gezien is een zeldzame roodpootvalk.

Ook al hebben wij de soort wel al, deze waarneming is op meerdere manieren speciaal.
- we hebben hem zelf ontdekt (ook al is de determinatie niet in het veld geweest, maar pas later op de computer)
- voor Joost is het de eerste keer dat hij de soort ziet, dus hij heeft een nieuwe soort
- de eerste melding van een roodpootvalk in 2015 is op 12 juni geweest, dus we hebben een erg vroege waarneming
En zo een waarneming geeft toch een gaver gevoel dan een twitch.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)