2019-05-31 Lauwersmeer (194 foto's)
59 vogelsoorten gespot

Met de noorderzon...

Voor vrijdag 31 mei hadden wij in de planning om een dagje Texel te doen. Maar die planning wordt, zoals dat vaker gaat, aangepast omdat er een nieuwe soort te scoren valt.
In Leens, in de provincie Groningen, is een schildraaf gemeld. Een soort waar je niet meteen voor in de auto springt omdat ze als siervogel gehouden worden en soms ontsnapt er een.
Dit exemplaar blijkt echter herkend te zijn als se schildraaf die eerder in Engeland rondzwierf. Er is dus een grote kans dat deze wild is en als zodanig erkend wordt.

Op donderdag doen wij de weekendboodschappen en op vrijdagochtend rijden we richting Leens in Groningen met als idee om de schildraaf te scoren en daarna een rondje Lauwersmeer te doen.
Halverwege de rit kijkt Jolanda even bij waarneming.nl en dan ziet ze dat de schildraaf inmiddels op Schiermonnikoog wordt gemeld. Hij is dus (letterlijk) met de noorderzon vertrokken.
Dat is wel even een slikmomentje.
We passen ons plan aan en rijden nu eerst naar de plek waar we een paar jaar geleden een kerkuil hebben gespot. Helaas is die niet thuis.
Nadat we daar een kleine, maar leuke, wandeling hebben gemaakt rijden we door naar het Lauwersmeer waar we een aantal plekken aandoen en op die manier een aardig lijstje vogels bij elkaar sprokkelen.

Uiteraard kijken we regelmatig op waarneming.nl of de schildraaf mogelijk weer de oversteek naar het vasteland heeft gemaakt, maar helaas doet hij dat niet. Dus zonder een nieuwe soort rijden we uiteindelijk weer terug naar huis.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)Burgum

Onderweg

Ezumakeeg

Jaap Deensgat

Onderweg